Kivégzésekkel tisztítják meg a kínai bankszektort

Vágólapra másolva!
A fehérgalléros bűnözés elleni kampány részeként a kezdődő bankprivatizációk előtt kivégeztek Kínában négy embert banki csalásért - írja a BBC. Az állami hírügynökség közölte: tavaly összesen 7586 embert ítéltek el sikkasztás miatt, több mint felüket életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották vagy kivégezték.  
Vágólapra másolva!

Három embert azért ítéltek halálra, mert 20 millió jüant (2,4 millió dollár) sikkasztottak a China Construction Bankból. A negyedik azért kapott halálbüntetést, mert 10,3 millió dollárt csalt ki munkaadójától, a Bank of China-tól.

Több kínai bankhoz hasonlóan az érintett két pénzintézet is nehéz helyzetbe került a rosszul kihelyezett kölcsönök miatt. A kormányzat az előző évben már 45 milliárd dollárt pumpált a kilátástalan helyzetbe került bankokba azért, hogy kedvezőbb helyzetbe hozza őket eladásuk előtt. A jövő évben esedékes egyébként az érintett két bank eladása is.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A Világkereskedelmi Szervetettel való megállapodás értelmében az ország bankszektora 2007-től nyitott a külföldiek előtt is, azonban rossz jel, hogy egyre több csalásra derül fény.

Júniusban egy befektetési vállalat volt elnöke kapott 14 éves börtönbüntetést, miután 1999-ben az általa vezetett cég összeomlott egy 5 milliárd dolláros tartozás alatt.

Az állami hírügynökség közlése szerint Kínában 7264 csalással kapcsolatos esetet zártak le 2003-ban, mellyel összefüggésben 7586 embert ítéltek el. Az elítéltek több mint felét életfogytiglan bebörtönözték vagy halálra ítélték.

Habár hivatalos közlés nincs, emberi jogi szervezetek becslése szerint 5-10 ezer halálbüntetést szabnak ki évente Kínában, számos esetben nem erőszakos bűncselekményekért is.