A svájciak sora megy a legjobban

Vágólapra másolva!
Svájc a világ leggazdagabb országa a Világbank szerint. A svájciak egy főre jutó "vagyona" 648 241 dollár. A világbank mutatója nem a GDP-t, vagy a gazdaság növekedését veszi alapul, hanem megpróbálja számszerűsíteni az ország vagyonát a lakosság képzettsége, a természeti kincsek, és a kormányzat milyensége alapján.
Vágólapra másolva!

A Világbank legfrissebb gazdagsági tanulmánya szerint - amely a természeti erőforrásokat és a környezetvédelmet is figyelembe veszi egy adott országban - a világ leggazdagabb országa Svájc, 648 241 dolláros egy főre jutó "vagyonnal". A második helyezett Dánia, a harmadik Svédország.

Az élmezőny után a negyedik az Egyesült Államok, majd Németország és Japán következik. A hetedik helyen Ausztria áll. A világ legszegényebb országa Etiópia, 1965 dollárnyi egy főre eső gazdagsággal, alig alulmúlva Burundit és Nigert.

A világbanki tanulmány, eltérően más gazdagsági rangsoroktól, nem az egy főre eső hazai össztermékeket, vagy a gazdasági növekedés mutatóit veti össze, hanem megpróbálja számszerűsíteni egy adott ország teljes "vagyonát", mint a természeti kincsek, erdők, halállomány, a környezetvédelem, a lakosság képzettsége és a képzési rendszer, a kormányzat milyensége.

A tanulmány készítésénél az derült ki, hogy a fejlett országoknál a többi gazdagságforrás sorában például a nyersanyagok képviselte vagyon viszonylag kis súllyal szerepelt, a szegény államoknál viszont jelentősen nagyobb szerepet kapott, hiszen más mutatók súlya viszonylag kicsi volt.