Négy százalékkal emelik jövőre a nyugdíjakat

Vágólapra másolva!
Négy százalékos nyugdíjemelést fogadott el a kormány a 2007-es évre. A kormány közleménye szerint az átlagosan 2600 forintos emeléssel a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket a megszorítások évében is. Kiemelt emelést kapnak az özvegyi nyugdíjban részesülők, és azok, akik 1988 előtt mentek nyugdíjba.
Vágólapra másolva!

Négy százalékkal emeli meg a nyugdíjakat, és a nyugdíjszerű szociális juttatásokat a 2007-es évben a kormány. A szerdai kormányülésen született döntés alapján a nyugdíjak átlagosan 2600 forinttal emelkednek. A legkisebb nyugdíj összege 26 830 forint lesz a 2007-es évben.

A kormány szerint az emelés elegendő a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzéséhez. Amennyiben még sem lenne elegendő, a törvény a kormányzatot jövő ősszel is korrekciós emelésre kötelezi.

A törvényi kötelezettségben előírtak mellett a kormány a nyugdíjszerű szociális ellátások összegét is emeli az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Ez átlagosan havi 1 160 forint többletjövedelmet jelent az érintettek számára.

Az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár.

A szokásos éves emelésen felül azonban többletemelést kapnak két olyan csoport tagjai, akik a legrosszabb helyzetben vannak. Az özvegyi nyugdíjra jogosultak a szokásos éves emelésen felül további mintegy 10 százalékos emelésre számíthatnak.

A másik csoportba azok tartoznak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat és 1988. előtt vonultak nyugalomba. Ebben a körben az emelés mértéke attól függ, hogy ki hány évet dolgozott, és hogy nőről, vagy férfiról van-e szó. A számítás ezért bonyolult, de ez akár 11,5 százalékos emelést is jelenthet a legrosszabb helyzetben lévőknek. Összességében ez 500 ezer öregségi és 180 ezer rokkantsági nyugdíjast érint, s nekik összesen mintegy 28-30 milliárd forint többletnyugdíjat biztosít.