Elkelt az összes földgáz az E.ON árverésén

2007.03.01. 15:08

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. megtartotta csütörtökön második földgázaukcióját, amelyen az összes felajánlott földgáz elfogyott - tájékoztatott az E.ON Földgáz Trade Zrt.

A részt vevő 7 feljogosított fogyasztó és gázkereskedő cég közül 4 összesen 1,175 milliárd köbméter földgázt vásárolt meg az on-line aukció során.

A magyarországi gáz aukciós program keretében megtartott eseményen 1 milliárd 175 millió köbméter gázt bocsátottak árverésre, a kikiáltási ár az E.ON Földgáz súlyozott beszerzési átlagárának 95 százaléka volt. A szerződéseket 2007. július 1-jei hatállyal, két gázévre kötik meg, a földgáz a Baumgarten és Beregdaróc betáplálási pontokon 20/80 százalék arányban kerül átadásra.

A közlemény idézi Matthias Keuchelt, az E.ON Földgáz Trade Zrt. igazgatósági elnökét, aki hangoztatta: bíznak benne, hogy az aukció arra ösztönözi majd a magyar gázszolgáltató cégeket és feljogosított fogyasztókat, hogy éljenek a piacnyitás nyújtotta lehetőségekkel és igyekezzenek minél hatékonyabban kihasználni azokat.

A földgáz aukciós program célja, hogy a gázkereskedők és a feljogosított fogyasztók versenyképes, átlátható és egységes feltételek mellett juthassanak földgázhoz. A gáz aukciós program meghirdetését az Európai Bizottság írta elő az E.ON Ruhrgas International AG számára, amikor a vállalat 2006-ban megvásárolta a Mol gáznagykereskedő és gáztároló cégeit.

A kötelezettség értelmében az E.ON Földgáz Trade 2006 és 2013 között minden évben 1 milliárd köbméter gázt bocsát on-line aukcióra. Az EU előírása szerint az aukcióról visszamaradt gáz egyharmadát a következő három évben aukcióra kell bocsátani. Az Európai Bizottság előírásainak betartását az EB független megbízottja, Faludi Zoltán felügyeli.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. az E.ON Ruhrgas International 100 százalékos tulajdonában álló gáznagykereskedő cég, amely Magyarország legnagyobb gázimportőreként és közüzemi nagykereskedőjeként az ország gázellátás-biztonságának egyik fő letéteményese. Az E.ON Földgáz éves szinten mintegy 14 milliárd köbméter földgázt értékesít közüzemi szolgáltatóknak és feljogosított fogyasztóknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK