Agyelszívó pénzalapot javasol az MDF

Vágólapra másolva!
Az MDF 25 milliárd forintos "agyelszívó alap" létrehozását javasolja külföldi tanácsadók részvételével a gazdaság versenyképességének érdekében. A neves szakemberek jelenléte már önmagában növelné a magyar gazdaságba vetett bizalmat - vélik a pártnál.
Vágólapra másolva!

Reformszakértői testület azonnali felállítását javasolja az MDF. Az ellenzéki párt javaslatot dolgozott ki egy 25 milliárd forintos költségvetésű alap létrehozására, amely "a legkiválóbb nemzetközi szakértőket hozná Magyarországra, akik rendet teremtenének a jelenlegi reformkáoszban, és akik személyükkel és szakértelmükkel garantálnák a valódi reformokat" - fogalmazott Almássy Kornél, a párt alelnöke.

Hozzátette: álláspontjuk szerint egy ilyen testület létrehozására a reformok hatékonyabbá tétele, a gazdaság versenyképessége érdekében van szükség. Mint mondta, a világ eddig sokat profitált a Magyarországról érkező tudósokból, miért ne lenne most hazánk az agyelszívó.

Az MDF szerint az agyelszívó alap felhívhatná a nemzetközi nyilvánosság figyelmét a magyar politikai elit reform-elkötelezettségére. A neves szakemberek jelenléte megnövelné a magyar gazdaságba vetett bizalmat, ami a befektetések és a pénzpiac fellendülésében mutatkozhatna meg - fűzte hozzá Almássy Kornél.

Almássy Kornél közölte: a 25 milliárd forintot rövid távon akár a pénzügyi és gazdasági tárcák tartalékaiból, akár a gazdasági szféra bevonásával elő lehetne teremteni. Hosszú távon pedig a feketegazdaság visszaszorításából származó állami bevételek biztosíthatnák a fedezetet.

Az MDF politikusa emlékeztetett: e javaslatról tájékoztatták Gyurcsány Ferencet is a január 30-ai találkozón, amikor az MDF vezetése ismertette a miniszterelnökkel a "Középosztály 13 pontja" címet viselő elképzelésüket. Ennek része volt az agyelszívó alap elképzelése is - mondta a politikus hozzátéve, hogy a miniszterelnök akkor megfontolandónak ítélte e felvetést. Almássy Kornél kijelentette: várják a kormány válaszát javaslatukra.

Az MDF az agyelszívás más formáját jelentő programok beindításával, így a külföldön dolgozó kiváló magyar kutatók és szakemberek hazacsábításával és új kutatóhelyek létrehozásával kapcsolatos programját is be fogja mutatni a közeljövőben - közölte a politikus.