Ismét meghiúsult a világkereskedelmi alku

Vágólapra másolva!
Megállapodás nélkül értek véget azok a legutóbbi tárgyalások, amelyek egy új, globális kereskedelmi alkut voltak hivatottak megalkotni. A WTO ezzel gyakorlatilag fél évtizede képtelen a saját maga által meghatározott célt elérni a tárgyalófelek kompromisszumképtelensége miatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, India és Brazília kereskedelmi vezetői Németországban találkoztak, hogy áttörést érjenek el az úgynevezett Doha-forduló immáron évek óta késlekedő célkitűzéseit illetően.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) még magyarázni próbálja a kudarcot, de Brazília és India már egyaránt azt állítja, az EU és az USA nem volt elég nagyvonalú a mezőgazdasági ajánlataik tekintetében. India és Brazília már régóta azt szeretné elérni, hogy a két unió jelentősen csökkentse belföldi termelőinek juttattott támogatásait.

Eközben az Európai Unió és az Egyesült Államok arra próbálják rávenni Indiát, Brazíliát és más fejlődő országokat, hogy tárják szélesebbre piacaik kapuját a nyugati ipari termékek és szolgáltató cégek előtt.

A brazil külügyminiszter, Celso Amorim azt mondta, a brazil és indiai delegáció azért hagyta el a tárgyalásoknak helyszínt biztosító kelet-németországi Potsdam városát, mert hasztalannak bizonyultak erőfeszítéseik - számol be a BBC.

Az úgynevezett Doha-forduló megbeszélései 2001-ben kezdődtek a katari fővárosban, ám azokat többször el kellett halasztani a folyamatos egyet nem értés miatt. A 2005 decemberében Hongkongban tartott, kulcsfontosságú tárgyalás, amelynek a végső megállapodás elfogadása lett volna a célja, szintén kudarccal végződött; a tárgyalások folytatása azóta lógott a levegőben, leszámítva néhány pótlólagos megbeszélést.