Kínai cég lett a világ legnagyobbja

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kínai olaj- és gázcég, a PetroChina piaci értékét tekintve hétfőn túlszárnyalta az amerikai Exxon Mobilt: sanghaji tőzsdei szárnyalása nyomán több mint ezermilliárd dollárra emelkedett a piaci tőkeértéke.
Vágólapra másolva!

A piaci érték jelentős emelkedésében fő szerepe volt a kínai cég jól sikerült elsődleges nyilvános részvénykibocsátásának: 4 milliárd új részvényt adtak ki, amelyek a kereskedés első napján, hétfőn kibocsátási árukat közel megháromszorozták a sanghaji tőzsdén. Ezzel a PetroChina részvényeinek sanghaji, hongkongi és New York-i kereskedésében a papírok értékét tekintve, a PetroChina részlege a CNPC 157,9 milliárd részvényének értékével együtt a cég teljes piaci kapitalizációja túlszárnyalta az ezermilliárd dollárt, miközben az Exxon Mobilé "csak" 488 milliárd dollár.

Ugyanakkor más mutatók tekintetében, így az adózott eredményt vagy az olajkészleteket tekintve az Exxon Mobil továbbra is vezet. Az Exxon készletei a tavalyi év végén 22,7 milliárd, a PetroChináé 20,5 milliárd dollárt tettek ki.