Az Air France-é lehet az Alitalia

Vágólapra másolva!
Az Alitalia elfogadta az Air France-KLM, Európa legnagyobb légitársasága 138 millió eurós vételi ajánlatát - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az ár csak mintegy ötöde az olasz nemzeti légitársaság pénteki záró árfolyamon számolt piaci értékének. A vállalat öt éve veszteséges és 1,2 milliárd eurós adósság terheli, 49,9 százalékos tulajdonosa, az olasz kormány által tavaly az eladására kiírt aukció pedig sikertelen volt. A részvényenként mindössze 0,10 eurós ajánlatot, amelynek keretében a franciák egy saját részvényt adnának 160 Alitalia-papírért, még jóvá kell hagynia az olasz kormánynak és a szakszervezeteknek is, különben a vevők visszalépnek az üzlettől, de szükséges a részvénypiac és az európai uniós versenyhatóságok hozzájárulása is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a jelenlegi kormány jelezte egyetértését, arra alig van esély, hogy az április közepi választások után hatalmon maradjon, ezért az Air France ragaszkodik hozzá, hogy az új kormány is hagyja jóvá az üzletet. Az olaszok számára az egyetlen vigasz, hogy ígéretet kaptak: légitársaságuk megőrizheti nemzeti jellegét - olvasható a Napi Gazdaságban.