Növekszik hazánk súlya az IMF-ben

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kormányzótanácsa pénteken napirendjére tűzi ajánlását a 185 tagország szavazati jogának átalakítására. A 185 IMF-tagország közül 54-nek növekszik a szavazati joga, köztük Magyarországé is.
Vágólapra másolva!

A szavazati jog alapjául szolgáló kvóták kiszámolásának új módszerét a legnagyobb felzárkózó országok, köztük Kína, India, Dél-Korea, Mexikó és Brazília várhatóan támogatja, mivel szavazati joguk növekszik. A legnagyobb felzárkózó gazdaságokon kívül Thaiföld, Malajzia, Magyarország, Lengyelország, a Fülöp-szigetek és Szingapúr súlya szintén nőni fog. Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia és Oroszország várhatóan tartózkodni fog a szavazástól, mert ők szavazati joguk csökkenésére számíthatnak. De nem elégedettek a nagyobb szavazati jogot kapó országok sem, mert többet akartak, ám jelenleg fontosabbnak vélik az egy éve tartó viták befejezését, és majd később próbálkoznak további nyomással.

A felzárkózó piacú országok mindenesetre pozitívnak tartják, hogy a kormányzótanács elfogadta egyik fő követelésüket, amely szerint az egyes országok gazdasági súlyát nem csupán a piaci valutaváltási árfolyamok alapján, hanem a vásárlóerő-paritás figyelembe vételével kell kiszámítani.

Az IMF kormányzótanácsa, amelynek a tagországok pénzügyminiszterei vagy központibank-elnökei a tagjai, az IMF és a Világbank április 11-12-i közgyűlése után tartja a végső szavazást a kvóták átalakításáról.