Gyorsult a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban júniusban tovább gyorsult az infláció, az áprilisi, átmeneti lassulás után.
Vágólapra másolva!

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek, és 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán, a hazai szabvány szerint számolva, megerősítve a június végén kiadott előzetes becslést. A júniusi ütem majdnem 15 éves rekord volt.

Májusban 3,0 százalékos, áprilisban 2,4 százalékos, márciusban 3,1 százalékos, februárban és előtte januárban 2,8-2,8 százalékos , decemberben is 3,1 százalékos, előtte novemberben 3,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció hazai szabvány szerint, az utóbbi a tavalyi csúcs volt.

Júniusban, EU-szabvány szerint számolva, 0,4 százalékos volt a havi és 3,4 százalékos a tizenkét havi infláció Németországban. Ez is azonos az első becsléssel, és új rekord az EU-szabvány szerinti adatok történetében, vagyis 1997 óta.

Májusban 3,1 százalékos, áprilisban 2,6 százalékos, márciusban 3,3 százalékos, februárban és előtte januárban 2,9-2,9 százalékos, decemberben 3,1 százalékos, előtte novemberben 3,3 százalékra, a tavalyi csúcsra emelkedett a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva.