Adószám-felfüggesztéssel büntet az APEH

Vágólapra másolva!
Az adószámok felfüggesztése lesz a legújabb szankció, hogy a társaságok benyújtsák a mérlegbeszámolóikat. Vagyis az APEH feladata lesz a beszámolókészítés kikényszerítése is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A benyújtott adótörvényben újabb feladatot róna a kormány az adóhatóságra: a cégbíróság helyett az APEH szankcionálná, ha egy társaság nem nyújtja be határidőre a mérlegbeszámolóját.

A cégbíróság a tavalyi jogszabályváltozás után eleve mentesült egy sor feladat alól: jövőre már csak elektronikus úton lehet beszámolót benyújtani, azt a céginformációs szolgálatnak kell elküldeni. Ugyancsak ők hívják fel a késők figyelmét a mérleg benyújtására, így a cégbíróság csak akkor kerül képbe, ha a céginformációs szolgálat törvényességi felügyeleti eljárásra tesz bejelentést.

A hatósági intézkedés elvileg jövőre már az adóhatóság feladatkörébe tartozik, vagyis az APEH hívja fel a mulasztók figyelmét a beszámoló benyújtására. Ha a rendelkezésre álló idő alatt (nyolcnapos csúszás után 15 nap alatt kell pótolni a mulasztást) nem történik semmi, másnap az APEH hatvan napra felfüggeszti a cég adószámát. Ha ezután nem ad be mérlegbeszámolót a társaság, az APEH értesíti a cégbíróságot és kezdeményezi a cég törlését.

Volt idő, amikor az adóhatóságnak kellett a mérlegeket benyújtani, ám később a cégnyilvánosságról szóló szabályozás a cégbírósághoz terelte az ügyet. A változtatás nem okozna elvégezhetetlen feladatot a hivatal számára - mondta lapunk kérdésére Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen cégek és milyen okok miatt mulasztották el eddig a beszámoló letétbe helyezését.

A becslések szerint 50-60 ezer vállalkozás hanyagolja ezt a kötelezettséget. Egy részük nyilván azért, mert eleve fiktívek, vagy lényegében megszűntek. Olyan is előfordul azonban, hogy nem kívánják megfizetni a közzétételi díjat - ebbe a körbe inkább a kicsik tartoznak, számukra is inkább elvi kifogást jelent, hogy ezért még fizetni is kell. Az viszont még nyitott kérdés, hogy ez az 50-60 ezer érintett egyszeri tételt jelent majd a hatóság számára, vagy rendszeres ügyfélkörnek bizonyul.