Külön tétel a téglagyár a költségvetésben

Vágólapra másolva!
Az Altek Tégla és Cserépipari Kft. mintegy 10 millió forintos állami kölcsön-kamattól mentesül a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, az indok: a tőke elengedésekor megfeledkeztek a kamatokról, illetve az elengedés jogi dokumentuma csak a költségvetési törvény lehet.
Vágólapra másolva!

A parlament a 2000. évi zárszámadási törvényben - tehát 2001-ben - elengedte az Altek Tégla és Cserépipari Kft. állammal szembeni 21,3 millió forintos kölcsöntartozását. Miután ez az összeg a tőkét jelentette, a kamatokról pedig nem esett szó, így azok azóta is gyűlnek a céggel szemben, mint állami követelések.

A költségvetési törvényjavaslat indoklása szerint a jogalkotói szándék hét évvel ezelőtt is a társaság teljes tehermentesítése volt. Az azóta felhalmozódott kamatok - amelyek mintegy 10 millió forintot tesznek ki - ellehetetlenítik a cég működését.

Ezért kérte az Altek a kamatok elengedését, amely most be is került a törvényjavaslatba.

Az Altek Mezőtúron, Kunszentmártonban és Tiszaföldváron üzemeltet gyárakat. Az Alföldi Téglaipari Kft. mrp-s privatizációjával alakult 1998-ban. Alkalmazottainak a száma 140 fő, az árbevétele megközelíti az egymilliárd forintot.