Vágólapra másolva!
Ötvenmilliárd euró bevételt is jelenthetne az Európai Unióban a bankok válság miatti különadóztatása - állapította meg egy kedden ismertetett jelentésében az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A testület - az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tíz nap múlva esedékes informális találkozójára készülve - arról készített összeállítást, milyen hatással járhatnának azok az "újító pénzügyi ötletek", amelyekről a gazdasági válság kezdete óta a nemzetközi tárgyalásokon esik szó annak érdekében, hogy a pénzintézetek is járuljanak hozzá a válság miatti költségek fedezéséhez.

Az összeállítás szerint az egyik lehetőség a bankok vagyonának bizonyos részére kirótt adó, amely a rátától függően 13-50 milliárd euró jövedelmet hozhatna. Uniós szinten 20 milliárd eurót eredményezne a pénzügyi tranzakciók adóztatása, ennek ugyanakkor nemkívánatos következményei is lehetnének, mint például a szóban forgó műveletek földrajzi eltolódása.

Óvatosságra intett a bizottság a széndioxid-adóval kapcsolatban is. Ez egyebek között nemzetközi kereskedelmi konfliktusokhoz vezethetne - vélte a testület.