Kartellgyanú miatt vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal az FHB Ingatlannál

2010.06.16. 14:14

Versenykorlátozó magatartásra gyanakszik a Gazdasági Versenyhivatal az FHB Ingatlan Zrt.-nél és a vele termőföld és ingatlan értékbecsléshez kapcsolódó ügyeletek miatt szerződésben álló cégeknél. A versenyhivatal szerint a vállalkozások 2009-ban és 2010-ben egyes közbeszerzési eljárások során megállapodtak az adott közbeszerzések nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról. 

Előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott kedden a Gazdasági Versenyhivatal az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Pátria CONSULT Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. székhelyén.

A GVH rendelkezésére álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által a 2009. és 2010. években termőföldhöz és ingatlan értékbecsléshez kapcsolódó egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független, de ilyen ügyekben vele 2009-ben szerződésben álló vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH gyanúja szerint ezen magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén hat hónappal meghosszabbítható.