Az OTP húzta fel a BUX-ot

Vágólapra másolva!
Jól teljesített a pesti tőzsde pénteken, részben az egyesült államokból érkező hírek nyomán. A vezető részvények a Mol kivételével erősödtek.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 101,40 pontos, 0,45 százalékos emelkedéssel, 22 850,10 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12 milliárd forint volt.

A Mol 260 forinttal, 1,24 százalékkal 20 740 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 118 forinttal, 2,40 százalékkal 5040 forintra erősödött, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,59 százalékkal 680 forintra nőtt, forgalma 357,9 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 100 forinttal, 0,21 százalékkal 47 400 forintra emelkedett, a részvények forgalma 928,5 millió forintot ért el.

Alacsony volt a forgalom a hét utolsó kereskedési napján, gyakorlatilag csak az OTP-t vették a befektetők. A többi európai piacon határozottabb, 2 százalék körüli pluszban állnak a tőzsdeindexek - mondta az MTI-nek Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője arról számolt be, hogy délelőtt még csak oldalaztak a piacok, majd a délután az Egyesült Államokból érkező ingatlanpiaci adatok terelték pozitív irányba a hangulatot, ezzel párhuzamosan pedig a forint is erősödött.

Az emelkedést a Budapesti Értéktőzsdén az OTP és a Pannergy vezette. Az OTP-nek vannak tartalékai a további emelkedésre is, mivel az utóbbi időben nem igazán tudott növekedni az árfolyam - mondta Sőre Balázs.

Úgy vélte, a Mol pénteki csökkenése inkább korrekció, mivel az utóbbi időben gyakorlatilag piactól függetlenül emelkedett az olajpapír árfolyama. Hozzáfűzte: jelenleg a nemzetközi hangulat is optimista, a BUX csak azért nem zárt nagyobb pluszban, mert a két vezető részvény - a Mol és az OTP - árfolyama ellentétesen alakult.