EIB-hitelt vett fel a kormány fejlesztésekhez

Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 235 millió euró hitelt nyújt Magyarországnak különböző fejlesztések hazai önrészének biztosításához, illetve egyetemek fejlesztéséhez..
Vágólapra másolva!

235 millió euróval segíti Magyarország fejlődését az Európai Beruházási Bank (EIB)- tudatta a Nmeztegazdasági Minisztérium közleménye. A most létrejött megállapodások egyike 150 millió euro összegben a regionális operatív programok keretében az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére szolgál.

További 85 millió euro szolgálja a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem meglévő épületeinek, kutatási eszközeinek felújítását és modernizációját, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységgel összefüggő bérjellegű kiadásaik finanszírozását a 2010-2013 közötti időszakban. Az EIB ezt a hitelkeretet 2010. október 15-én hagyta jóvá az ország számára a Budapesti Egyetemek projekt megvalósítása érdekében.

Magyarország és az EIB kapcsolatai 1990-re tekintenek vissza, az azóta eltelt időszakban a bank közel 12,6 milliárd euro összegben biztosított forrást több mint 120 fejlesztés finanszírozásához. Az EIB támogatásával megvalósított hazai beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették.