Bokros bírálta a gazdaságpolitikát

2007.05.30. 12:58

Átfogó, kiadáscsökkentésre alapozó államháztartási reformok nélkül nincs gyors gazdasági növekedés - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a K and H Bank által szervezett, szerdai budapesti konferencián.

Bokros Lajos szerint növekedés-ellenes a magyar gazdaságpolitika, amely ikerdeficitet, azaz GDP-arányosan 9 százaléknál nagyobb államháztartási hiányt és folyó fizetési mérleghiányt eredményezett 2006-ban, miközben a gazdaság 4 százaléknál lassabban nőtt, az idén pedig optimális esetben 3 százalékkal bővül.

A volt pénzügyminiszter ismét hangsúlyozta: ha a költségvetés elszívja a forrásokat az üzleti szférától, akkor az üzleti szektornak kevesebb és drágább tőke áll rendelkezésére. Példaként hozta fel a balti államokat, ahol a nagyméretű folyó fizetési mérleg hiány mellett is kétszámjegyű gazdasági növekedés valósult meg, aminek hátterében szufficites, vagy gyakorlatilag nullaszaldós államháztartás áll.

A kérdés az, hogy Magyarország a felzárkózás vagy a leszakadás útján halad-e tovább - vázolta fel a dilemmát Bokros Lajos.

A gyógyítás és az oktatás reformja a legfontosabb, mivel ennek a két szolgáltatásnak a minősége határozza meg a magyar munkaerő minőségét - magyarázta Bokros, aki hárompillérű, állami, magán és önkéntes-kiegészítő biztosítási modellt javasolt. Minden gyógyító szolgáltatást megosztva finanszíroz az állam és a magánbiztosítók.

Az oktatási reform elmeit sorolva elmondta: a közoktatást kistérségi feladattá kell tenni, a felsőoktatásban a tanszabadság mellett szigorú tulajdonosi irányításnak kell érvényesülnie, az oktatók bérének fedezete a tandíj, miközben az oktatók közalkalmazotti státuszát meg kell szüntetni.

Az adóreform lényege Bokros szerint az adóalap kiszélesítése és az adókedvezmények megszüntetése. Miközben nálunk három szja adókulcs van: 18, 36 és 40 százalék, addig az átlagos szja-terhelés 19 százalék, pontosan annyi, amennyi az egykulcsos szlovák adómérték - mutatott rá a volt pénzügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK