A szüretelőket is ellenőrzi az APEH

Vágólapra másolva!
Folyamatosan ellenőrzi az APEH a szüret ideje alatt az alkalmi munkavállalók foglalkoztatását Észak-Magyarországon - közölte az adóhatóság Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának sajtószóvivője.
Vágólapra másolva!

Az alkalmi munkavállalói könyv helyes vezetésére és a közteherjegyek beragasztására célszerű fokozott figyelmet fordítani, mivel hiányosan bejegyzés esetén az alkalmazott azonnal bejelentetlennek minősül. Ennek pedig jelentős összegű pénzbírság kiszabása a következménye - közölte Hajas Tamás.

A vállalkozók, vállalkozások mellett a mezőgazdasági kistermelők és őstermelő magánszemélyek is foglalkoztatónak minősülnek, amennyiben napszámot fizetnek a munkáért - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Vagyis a szőlőbirtokost mint foglalkoztatót bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli. Sőt, fizetésnek minősül az is, ha az alkalmi segítő viszont szolgáltatásban részesül.

Az alkalmi foglalkoztatás az alkalmi munkavállalói könyv használatával a legegyszerűbb. Ebben az esetben ugyanis nem kell bejelentkezni az APEH-nál, csak be kell ragasztani a munkába álláskor a füzetbe a megfelelő értékű közteherjegyet. Az ellenőrzések megkönnyítése érdekében célszerű, ha a járulék befizetését igazoló könyvet minden alkalmi munkavállaló magánál tartja a munkaidő alatt - mondta Hajas Tamás.