Önelégültségtől óvja Magyarországot az IMF

Vágólapra másolva!
Önelégültségtől óvta Magyarországot Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert bár a vártnál gyorsabban javult a pénzpiaci helyzet az őszi krízis után, továbbra is nehéz az ország külső finanszírozása - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az IMF és az Unió hitelprogramjának tavaly októberi bejelentés óta a forint többnyire stabil maradt, az államkötvények hozama esett, a hazai leánybankokat támogatták a külföldi anyabankok. A befektetői bizalom helyreállításához a kormánynak összhangba kell hoznia gazdaságpolitikáját a saját programjával.

Az IMF vezére a magas államadóssági szint miatt helyénvalónak nevezte a költségvetési deficit 2,6 százalékra való csökkentését (a hazai össztermékhez mérve). Emellett üdvözölte a banktámogató törvényt, amely feltőkésítéssel és garanciavállalásokkal erősíti a hazai pénzintézeteket.

Arra a kérdésre, hogy az IMF kért-e a hitelért cserébe konkrét intézkedéseket, úgy válaszolt az igazgató, hogy a programot a magyar illetékesek dolgozták ki, követve a Valutaalap általános tanácsait. Szerinte a 2010-es választásoknak nem szabad beleszólnia a pénzügyi programokba. A hitel rövid távra szól, de ha elhúzódik a krízis, a forrás meghosszabbítható, akármilyen kormány alakuljon is.

Világszerte hatalmas költségvetési hiányokat tapasztalunk (első sorban az Egyesült Államokban), Magyarország viszont szigorú fiskális politikát követ. Strauss-Kahn szerint ez nem baj, mivel a befektetők bizalmának erősítése fontosabb, mivel a bizalom elnyerése biztosítja a növekedés lehetőségét is - írja a Népszabadság.