Meglódult az olajár

Vágólapra másolva!
Két hete legnagyobb egynapi emelkedéssel zárt a kőolaj ára New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Brent olajfajta szerdán 1,40 dollárral 45,02 dollárra, a WTI könnyűolaj pedig 2,71 dollárral 43,55 dollárra drágult szerdán.

Az OPEC több illetékese jelezte, hogy gőzerővel folyik a szervezet termelésének a visszafogása a decemberi döntésnek megfelelően. Ennek ezúttal nagyobb hatása volt, mint annak, hogy egyre több adat támasztja alá az olajkereslet csökkenését a globális gazdaságnövekedés lassulása miatt.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a korábban vártnál nagyobb mértékben hanyatlik az idén a világ olajkereslete, mivel a gazdasági válság már a fejlődő országokat is elérte. Szerintük az olajkereslet napi 430 ezer hordóval napi 85,43 millió hordóra süllyed.

Az olajárat befolyásolhatja a múlt heti amerikai olajtartalékok alakulásáról szóló, csütörtökön megjelenő adat. Az elemzők 1,4 millió hordós bővüléssel számolnak, a benzintartalék esetében 2,1 millió hordó emelkedést várnak, míg a fűtőolajat is tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék várhatóan 1,4 millió hordóval csökkent a hideg időjárás miatt.