Kedvező céghírek erősítik New Yorkot

Vágólapra másolva!
Kedvező markroadatoktól nagy lendülettel 75 pontot emelkedett az első kereskedési percekben a New York-i tőzsde DJIA mutatója, ami megfelel 0,9 százaléknak. Ezen magasságban pihent meg először, miként a Nasdaq piac composite mutatója a 20 pontnál, ami 1,1 százalékos emelkedést jelent.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tőzsdére a vártnál nagyobb mértékben esett amerikai személyi jövedelem- és kiadásváltozási adatok, de leginkább - pozitívan - a munkaerő piac adatai hatottak: az első ízben munkanélküli segélyért jelentkezők száma a múlt héten az utóbbi időkben nem jellemző módon csökkent az Egyesült Államokban, nem is kevéssel, 14 ezer fővel.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,3 százalék (38,13 pont) növekedéssel 1711,94 ponton fejezte be a szerdai napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8185,73 ponton zárt 2,1 százalék (168,78 pont) erősödéssel.

A kedvező tőzsdei hangulat Nyugat-Európát már uralta a csütörtöki amerikai nyitáskor: a frankfurti tőzsde vezető indexe 1,95 százalékos, a londoni tőzsdéé 1,65 százalékos, a párizsi CAC40 pedig 1,3 százalékos emelkedésben volt, a dollár erősödést jelzett: az eurót 1,3216 dolláron jegyezték. Az amerikai könnyűolaj határidős ára New Yorkban 50,50 dollár, a Brent olajé Londonban 50,30 dollár volt hordónként.

A vártnál jobb vállalati eredmények optimista befektetői környezetet teremtettek a gazdaság általános állapotát illetően is. Többek között nyilvánosságra került a Dow Chemical Co negyedéves pénzügyi jelentése is, és a kissé kedvezőbbé váló világgazdasági helyzetet, a lassulás csökkenését tartalmazó jelentés, valamint az előzetesen számítottnál jobb eredmény már tőzsdenyitás előtt csaknem 12 százalékkal emelte meg a vegyipari óriás árfolyamát.

A befektetők kedvét eredetileg az javította, hogy a Fed szerdán kissé javuló, a márciusban érzékeltnél mindenestre kedvezőbb kilátásokat emlegetett. Nem érkeztek ugyanakkor kedvező hírek az influenza terjedéséről: a mexikói elnök otthonmaradásra bíztatja honfitársait, a WHO pedig a világjárvány kitörésével fenyeget.

Korábban a pénzügyi ágazatban 5,6 százalékkal emelkedett a Bank of America Corp árfolyama, miután vezérigazgatója már nem elnöke igazgatótanácsának, ami sokak szerint azt jelzi, hamarosan e megbízatásától is meg majd kell válnia.

A Dow alakításában is részes Procter & Gamble Co árfolyama 2 százalékkal nőtt az elektronikus adásvételben, miután bejelentette eredményei megfelelnek az előzetes várakozásoknak, bár bevétele elmaradt azoktól. A szektor egy másik jelentős cége, a Colgate-Palmolive Co viszont a költségcsökkentésnek és az áremelkedésnek köszönhetően emelkedő profitról számolt be, és ért el 2,2 százalékos árfolyam-emelkedést.

Bár növekvő veszteséget jelentett a Motorola Inc, optimista előrejelzése és további költségcsökkentési tervei miatt árfolyama 4 százalékkal jutott magasabbra. A határidős indexek közül az S&P 500 futures 14 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 116 ponttal emelkedett a Dow futures, 24,50 ponttal a Nasdaq 100 futures.