Vágólapra másolva!
Ázsia feltörekvő országaiban az idei évi gazdasági visszaesést követően 2010-ben újra erőteljes lehet a gazdasági növekedés Kuroda Haruhiko, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke szerint. Az új növekedési hullámnak Kína lehet a vezető alakja.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Kuroda szerint az idei évi 3,4-9,5 százalék közötti visszaesés után jövőre 6 százalékos lehet a növekedési ütem a régióban. Az elnök abban reménykedik, hogy a térség jelentős mértékben járulhat majd hozzá a világgazdasági fellendüléshez és a szegénység enyhítéséhez. Szerinte a válságban esély van arra is, hogy a régió és a világ újrafogalmazza a fejlődési kérdésekhez való viszonyát, hogy tartós globális egyensúlyt teremtsenek.

Kína lehet a növekedés egyik régi-új motorja, ugyanis a kínai feldolgozóipari cégek vezetői körében végzett legújabb felmérés arra utal, hogy a jelentős kínai pénzügyi és költségvetési ösztönzés kezdi meghozni eredményét.

A világ második legnagyobb gazdaságának feldolgozóipari beszerzői menedzser indexe áprilisban kilenc havi csúcsra emelkedett 50,1 ponttal, szemben a márciusi 44,8 ponttal. 2008 júliusa óta először fordul elő, hogy az index a visszaesést az élénküléstől elválasztó 50 pont fölé emelkedjék.

A szakértőket meglepte a változás mértéke, amit a mintegy 585 milliárd dollár értékű kormányzati ösztönző csomag hatásának, illetve a kínai bankok rekordmértékű hitelkihelyezéseinek tulajdonítanak, ami elérte a 670 milliárd dollárt is.

Az élénkítő csomag hatására a befektetések aránya is 30 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az is pozitív hatásokkal járt, hogy újra emelkednek a külföldi megrendelések és a vezetőség elkötelezte magát, hogy növeli a gazdaság hatékonyságát, 10 kulcsiparágnak a védelme mellett.