Vágólapra másolva!
Az amerikai Federal Reserve (Fed) egyre borúlátóbb az amerikai gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban. Míg az országban erősödik az optimizmus és mindenki arra számít, hogy az utolsó negyedévre megáll a zuhanás, a Fed áprilisi tanácskozásának most nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderül: szakértői nemhogy nem osztják ezt a derűlátást, de még a korábbinál is rosszabbra számítanak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A CNNMoney emlékeztetett arra, hogy a Fed januárban még 8,5-8,8 százalékos munkanélküliséget prognosztizált, ezt azonban a valóság már áprilisban meghaladta, és most már 9,2-9,6 százalékos munkanélküliséggel számolnak. Az év elején 2009-re a GDP 0,5-1,3 százalékos csökkenését várták, ezt most 1,3-2,0 százalékra módosították.

A Fed tagjai arra számítanak, hogy az év második felében némileg növekedni fog a GDP, de ez nem lesz képes ellensúlyozni az első hat hónap visszaesését, ugyanis az első negyedévben a GDP több mint 6 százalékkal zuhant - írta meg a Napi Gazdaság.

A Fednél figyelmeztettek, hogy számos tényező lassíthatja középtávon a gazdaság magához térését, a hitelszűke csak fokozatosan fog oldódni és a családok is még jó ideig óvatosan fognak költekezni.

Aggasztónak találták a kereskedelmi ingatlanok piacának növekvő problémáit is, ami további gondot okozhat a lakóingatlanok árának összeomlásával és a jelzáloghitelcsődök számának növekedésével küszködő pénzintézeteknek. Ennek ellenére jövőre már a GDP növekedését várják.