Az előrejelzés titkaiba és a meteorológia tudományába szeretnénk betekintést nyújtani olvasóinknak. Cikkünk dossziészerűen tartalmazza azokat a folyamatosan bővülő anyagokat, melyek ezt a kérdéskört tudományos vagy népszerű megközelítésben tárgyalják.

Leveleiket az idojaras@icicom.hu címre várjuk, de véleményüket megírhatják az Időjárás topikban is. Ha érdekes jelenséggel találkoztak, vagy méréseket végeznek, ezeket is örömmel látjuk topikunkban. Ha fényképet küldenek, megjelentetjük most induló Képgalériánkban.

Jó böngészést kívánunk olvasóinknak!

Heves esők Ausztráliában

Trópusi ciklonok maradványai okoztak hatalmas esőket Ausztrália félsivatagos területein.

Téli ítéletidő Dániától Ukrajnáig

2007 február végén Dániában 40 centi hó hullott egy nap alatt. Németország, Lengyelország és Ukrajnak is bőven kapott a sarkvidéki levegőből. Ugyanakkor a Kárpát-medencébe nem hatolt be a hideg.

Méteres hó egy nap alatt - amerikai tél

Valentin-napi hóviharok az Egyesült-Államok északkeleti részén.

Két méter hó New York államban

Az Ontario-tó délkeleti partjainál a "tó-effektus" 30-40 évenként hatalmas havazásokat tud okozni.

A nagy szélviharok időjárási okai

Egy hét alatt háromszor jöttek létre 100-120 km/órás pusztító szelek. A viharok időjárási hátteréről szól a cikk.

-15 fok New Yorkban

Az USA északkeleti részén rendkívül hideg volt a február 2007-ben. Ez a cikk is abban az időszakban készült.

Hihetetlen melegrekordok

2007. január 13-án több, mint két fokkal dőlt meg az országos meletgrekord.

 20 fok New Yorkban

Renkdívül enyhén indult az év 2007-ben az USA keleti partvidékén. Érdekessége a dolognak, hogy két héttel később egy hosszú, hideg időszak kezdődött, amely - kisebb megszakításokkal - egészen március közepég tartott.

Nem oszlik a köd a londoni repülőtéren

2006. december végén napokig köd bénította a közlekedést London legnagyobb repülőterén.

Óriási viharok a Csendes-óceánnál

Tartós, nagy viharok az USA északnyugati partvidékén 2006. novemberétől december közepéig.

Példátlan helyzet: 3 hete fagymentes Moszkva

Ilyen még nem volt! 2006. decemberében 3 héten át még éjjel is fagypont felett maradt Moszkvában a hőmérséklet.

Tornádó, orkán pusztít Nyugat-Európában

2006. december első harmadában a téli szezon első nagy vihara vonult át Európán. Még sok követte...

Ítéletidő az USA középső részén

Az USA észak-déli nyitottsága gyakran vezet gyors légtömeg-cseréhez. A cikk idején 2006. telének első, igen heves hidegfrontja robogott át az Egyesült Államokon.

Váratlanul megerősödött a Durian tájfun

A cikk azon a délelőttön készült, amikor kiderült, a - később több, mint ezer áldozatot szedő - Durian tájfun az előzetes várakozások ellenére hirtelen megerősödött, és egyenesen a sűrűn lakott területek felé tart a Fülöp-szigeteken.

Havazás után rekord meleg Ausztráliában

A 2006-2007-es ausztrál nyári szezon kezdete bővölködött a változékonyságban. A cikk egy ilyen, néhány napon belüli évszakos ugrásról számol be.

Milliókat veszélyeztet a Chebi tájfun

A Chebi névre keresztelt trópusi ciklon az egyike volt annak a négy trópusi ciklonnak, melyek 2006. őszén és decemberében összesen közel kétezer áldozatot szedtek a Fülöp-szigeteken.

Kilenc áldozata van a japán Tornádónak

A tájfunok és földrengések gyakori csapásairól ismert Japánban egy ritkább jelenség, tornádó pusztítása került 9 ember életébe 2006. novemberében. A természeti katasztrófa a szigetország legcsendesebb részén, az északi fősziget, Hokkaido egyik városában történt.

Az egész Földet megfigyeli az új műhold - javulnak az időjárás-előrejelzések

Október 19-én a kazahsztáni Bajkonur-űrközpontból startolt Európa első, a teljes Föld megfigyelésére képes műholdja, a MetOp-A.

Nyolcvanéves melegrekord dőlt meg

A hazai mérések kezdete óta nem tapasztaltak ilyen meleg reggelt október 24-én. A Dunántúlon helyenként nem csökkent 17 fok alá éjszaka a hőmérséklet.

Helene 2006. legerősebb hurrikánja

A cikk írásának időpontjában még csak az év addigi (szeptember közepe) legerősebb hurrikánjáról beszélhettünk, de - mint az később kiderült - 2006-ban már nem volt ehhez hasonló trópusi ciklon az amerikai kontinens környékén.

A melegfront - ismertetés animációval

Orkán erejű viharok Európában

2006. szeptember elején a Katrin nevű ciklon hatására Dél-Skandináviában valamint a Germán- és a Lengyel-alföld területén orkán erejű széllökések tomboltak. A reggel még élénk légmozgás délre viharos erejűvé vált, a lökések meghaladták a 100 km/órát.

Havazás az Alpokban, 43 fok a spanyoloknál

2006. augusztusának utolsó napjaiban Spanyolország déli területein 40 fok feletti hőség tombolt, miközben az Alpokban a havazás határa 2000 méter alá csökkent. Az ezt követő napokban elolvadt a hó az alacsonyabb szinteken, az ibériai forróság viszont tovább tartott.

Ioke, az erős tájfun

2006. augusztus 29-én már a Japán Meteorológiai Ügynökség is felfigyelt a rendkívül erős Ioke tájfunra. Később néhány száz kilométerrel Japán előtt megfordult, és Kamcsatka felé távozott az akkor már mésékelt övi ciklonná átalakult vihar objektum.

Szupercella okozta a példátlan vihart

Még egyszer a nevezetes 2006. augusztus 20-i viharokról. Bizonyítható, hogy szupercella alakult ki a vihar előtt.

Erős trópusi ciklonok a Csendes-óceánon

Globális trópusi ciklon jelentés 2006. augusztus 25-n.

Szaharai levegőben égnek a görög erdők

A 2006. augusztus 22-i görög erdőtüzek időjárási hátteréről.

2006. augusztus 20-i katasztróva háttere

A fővárosi óránkénti 120 kilométeres szél és a hihetetlen felhőszakadás kialakulásához több tényezőnek kellett egyszerre bekövetkeznie. Nem túl nagy a valószínűsége egy ilyen viharnak, arról nem is beszélve, hogy szinte a lehető legrosszabb időpontban csapott le.

Nem misztikus augusztus 20. időjárása

Az augusztus huszadiki időjárási közhelyeket leleplező cikket a két nappal későbbi budapesti katasztrófa kissé beárnyékolta.

Ahol nagyon meleg a tenger

A Földközi-tenger török partvidékén még októberben is 25 fokos a tenger, most pedig 30 fokos. Errefelé a téli félév kiadós esői után nyáron csak a hegyek felé látni apró gomolyfelhőket, szinte zavartalan a napsütés. A hegyláncok minden markáns hidegfronttól megvédik a térséget.

Képek a székesfehérvári tornádó-kezdeményről

A 2006. augusztus 7-i székesfehérvári tornádókezdemény tölcsérfelhőjét több olvasónk is lefényképezte, sőt szerkesztőségünkbe egy rövid élménybeszámóló is érkezett. Szerencsére a tölcsérfelhő nem ért talajt, tornádó nem alakult ki, így elmaradt a pusztítás.

Tölcsérfelhő Székesfehérvár felett

A hétfői (2006. augusztus 7.) kisebb-nagyobb zivatarokkal tarkított időben született olvasónk szép képe, melyen egy kisméretű tölcsérfelhőt figyelhetünk meg. A tölcsérfelhő kialakulása nagy valószínűséggel rokonságban áll a tornádó keletkezésével.

Forma-1: vége a jó sorozatnak

2006-ban megszakadt a Forma-1 Magyar Nagydíj 20 éves hagyománya. Addig ugyanis a versenyen még sosem volt eső. Augusztus első hétvégéje klimatológiai szempontból is a legjobb választás hőmérséklet és csapadék tekintetében is.

Egy hatalmas Budapesti vihar a műholdról

A 2006. augusztus 1-i Budapest környéki felhőszakadás egy speciális időjárási helyzet miatt alakult ki. A felszínközelben erőteljes összeáramlás jött létre, mely egy kisebb légörvényt generált. A vihar legaktívabb időpontjában készült műholdkép is markáns időjárási jelenségről tanúskodik.

Szokatlan légköri hullámok okozták a példátlan hőséget

Szokatlan légköri hullámok hatására 2006. júliusban minden eddigit túlszárnyaló folyamatossággal érkezett a forró levegő hazánkba. A hónap eleji nyolc napos kánikula is a ritka esetek közé tartozik, a hónap második felében azonban az ország nagy részén 15 napon át szüntelenül 30 fok felett tetőzött a hőmérséklet, ami páratlannak mondható. A hőségben nagy viharok pusztítottak, nem csak hazánkban. Újabb érvhez jutottak a globális felmelegedés hívei.

Ilyen július még nem volt Európában

Különleges júliust búcsúztatott az öreg kontinens 2006-ban. A rendkívüli hőhullámok hatására sokfelé ez volt a mérések kezdete óta a legmelegebb hónap. A nyáron jellemzően erős óceáni hűtőhatásnak kitett Londonban csaknem fél hónapon át kánikula uralkodott, Sevillában 10 napig tartó afrikai forróságnak lehettek tanúi a helybéliek.

42 fok árnyékban - hőrekordok Amerikában

Az Egyesült Államok keleti területein rendkívüli hőhullámokat hozott a 2006-os július. A sokfelé 40 fok feletti hőségben több rekord is megdőlt.

Esőgyár a szomszédban - 5 méter eső évente

Kontinensünk legcsapadékosabb területe meglepően közel esik hazánkhoz. A meteorológiai mérések szerint Crkvicében, ebben a Montenegróban fekvő falucskában hull a legtöbb csapadék kontinensünkön, itt évente átlagosan 4700 mm-t mutatnak a csapadékmérők, nagyjából nyolcszor annyi, mint hazánkban.

Hihetetlenül meleg a Földközi-tenger

A Földközi-tenger keleti medencéjében általában egy-három fokkal magasabb a vízfelszín hőmérséklete, mint a nyugati medencében. Az ibériai, szokatlanul tartós afrikai hőség és a mostanában beállt olasz forróság következtében ez megfordult, és rendkívül magas értékeket ért el. A spanyol és olasz partokon a vízhőmérséklet helyenként eléri a 30 fokot. Cikkünk 2006. július 22-én készült.

Ítéletidő Budán - vad folyam az Istenhegyi úton

A légkör 2006. július 24-én hétfőn különösen instabil állapotba került. Ennek meg is lett a gyümölcse. Országszerte sokfelé érkeztek hírek felhőszakadásokról, viharos szelekről. Budán heves jégverés pusztított, a hegyoldalról folyanszerűen ömlött a víz, az elvezető csatornák megteltek. Kedves olvasóink már több képet küldtek a hétfői viharokról, melyekről máris képgaléria készül.

Megváltoztatható az időjárás

A 2006. július 15-16-i hétvégén, Szentpéterváron rendezett G8-csúcs "felhőtlen" sikerességéért mesterségesen avatkoztak be az időjárásba. A cél az volt, hogy napsütés váltsa fel az előrejelzett borongós időt. A "meteorológiai hadművelet" sikerrel járt.

Szubtrópusi légtömeg London felett

A rendkívüli nyugat-európai hőhullámról, a forró légtömeg eredetéről szól a 2006. július 17-én írt cikk.

Rekordhideg hajnal Zalában

2006. július 17-én hétfő hajnalban Zala megye egyes részein 6 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezen a napon ilyen hideget még nem mértek. Az erős éjszakai lehűlést a sivatagiasan száraz levegő okozta.

Egy hete negyven fok felett

2006. július 15-én készült cikkünk a már egy hete tomboló negyven fok feletti spanyol hőségről szólt. A cikk születésekor még nem tudtuk, hogy még hetekig eltart az extrém hőség a térségben.

A szelek születése - légtünemények

A szél definíció szerint a földfelszínnel párhuzamos légmozgás. A szél létrejöttének számtalan oka lehet, de nagy részük visszavezethető az egymás mellett lévő kisebb-nagyobb levegőtestek sűrűségkülönbségéhez. Ugyancsak jelentősége van a különböző szélességekre vándorló légtömegek esetében a perdület-megmaradásnak, amit a forgásból származó kényszererővel: a Coriolis erővel jellemzünk.

Rekord hőség a Baltikumban

A Baltikumban a 2006. július 8-9-i hétvégén és az azt követő hétfőn igazi kánikula uralkodott. A térségben mindenütt meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot. Szentpéterváron a 34 fokos hőmérséklet rekordnak számít. Kánikuláról érkezett hír a sarkkör közeli területekről is.

Aszfaltdarabokat tépett az áradat

2006. júliusának első napjaiban nagy viharok söpörtek végig az egész Balkán-félszigeten hatalmas esőzések kíséretében. A bulgáriai eseményekről olvasónk osztotta meg élményeit, melyeket fényképekkel is illusztrált.

55 fok árnyékban

Új hőhullám van kialakulóban hazánkban. Az afrikai hőség kifejezésnek földrajzi alapja is van: a Szahara északi területeinek adottságai kedveznek ahhoz, hogy itt Európa hőközpontja legyen. Az innen érkező meleg légáramlatok hazánkba is elérnek. Loffler József olvasónk hozzászólásában tanulságos személyes élményeiről is beszámolt.

Heves viharok Görögországban

2006. július 2-án a Balkánon záporok, zivatarok tomboltak sokfelé fordult elő felhőszakadás, átmeneti viharos erejű széllökés. Hétfőn a néhány napja még közel negyven fokos Görögországban is kialakul zivatar. A viharos időjárást a magasban északról leszakadó, és a térség fölött néhány napig tartózkodó úgynevezett magassági hidegcsepp okozta.

Hurrikán-hasonmás

2006. június 27-én kedden egy hurrikánhoz hasonló légörvény keletkezett Csehország felett a délelőtti órákban. A légörvény felhőszerkezete megszólalásig hasonlított egy vérbeli trópusi ciklonhoz. A megfigyelések szerint azonban a felhőtömb alatt nem történtek szélsőséges időjárási események.

Egy nyári vihar a műholdról

Az ELTE vevőállomásán készített nagyfelbontású műholdkép hűen illusztrálja a 2006. június 29-i zivataros időjárás dél körüli helyzetét. A műholdon összefüggő felhőzet valójában különböző felhőzettípusokat rejt, a felülről zárt felhőzet alatt markáns különbségek jelentek meg.

Korai monszun Indiában

Indiában 2006-ban közel egy hónappal előbb köszöntött be az igazi monszun szezon. Az átlagosnál nagyobb intenzitású viharok sokfelé okoztak tragédiákat is a szubkontinensen. Bár átmenetileg gyengült az esők intenzitása, a szezon java elvileg csak most kezdődik.

A sarkvidéken hőrekordok dőltek

Hőségrekordok dőlhettek 2006. június 24-én a sarkvidéki területeken. Északkelet-Európában a sarkkörön túl is mértek 35 fokos értékeket, ami már a forró nap meteorológiai határértéke. Mindez esetleg összefügghet a globális felmelegedéssel is.

A helyi zivatarok - légtünemények

A helyi záporok, zivatarok kis területen de jelentős csapadékot hozó, átmeneti szélerősödéssel járó jelenségek. Az erős változatokban a feláramlások ereje egy repülőgép szárnyát is leszakíthatja! Fél óra alatt akár egy havi csapadékösszegnek megfelelő eső is kihullhat erős villámtevékenység közepette.

Felhőszakadások Dél-Pest felett

2006. június 22-23. két egymást követő napon hatalmas eső zúdult Budapest délkeleti részére. Az első napon Buda teljesen száraz maradt, a következőn is csak csekélyebb záport kapott.

A miskolci tornádó keletkezéséről

A 2006. napfordulóján Miskolc városában megfigyelt tornádó hazánkban a nagyon ritka jelenségek közé tartozik, leginkább a Dunántúl déli területein fordul elő. Évenként néhány tornádó alakul ki Magyarországon, de sok évet kell várni, míg egy-egy nagyvárosunk felett megjelenik. A tornádóról egyik kedves olvasónk készített felvételeket.

Szupercella okozta a felhőszakadást

2006. 06. 22-én délután Budapest délkeleti része is kapott a csaknem fél országot eláztató zivatarokból. Két óra leforgása alatt helyenként 70 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége, mely átlagban az egész június csapadékával egyezik meg.

A fővárost is sújtó zivatar a műholdról

Az északi, majd a középső országrészre is kiterjedő heves zivatartevékenység elérte a fővárost is. Főleg a pesti oldalt érintették az intenzív zivatargócok. Özönvízszerű csapadék, szélrohamok és jégeső kísérte az útját. Komoly károkat és közlekedési fennakadásokat okozott. A nagy kiterjedésű rendszer jól látszik felhőképünkön.

Extrém UV-sugárzási értékek Magyarországon

Hazánkban derült idő esetén május közepétől július végéig a 11 és 15 óra közötti időszakban határozottan erős az UV-sugárzás, míg június 21-e körül kialakulhatnak 8-as, azaz extrém szintet elérő értékek.A látható fénynél rövidebb hullámhosszú UV-sugárzás káros hatással lehet az élő szervezetekre.

Halálos is lehet, nem csak félelmetes a villám

Félelmetes, gyakran életveszélyes, ugyanakkor látványosan szép jelenség a villámlás. Az akár a fénysebesség harmadát elérő sebességű kisülésben több százezer Amper áramerősség is létrejöhet. Átlagban minden negyedik felhővillámra jut egy földvillám. Világszerte évente egy falu lakosságát sújtja halálra villám, legyünk óvatosak zivatarok idején.

Vérvörös alkonyok, tiszta kék nappalok

Sokunkban felmerült már a kérdés, honnét származnak az alkonyok gyönyörű - a költőket is gyakran megihlető - vérvörös színei? Egyáltalán, miért ilyen színű felettünk a ég? Miért pont azok a színek jelennek meg, amit látunk? Miért ilyen változatosak? Ezekre válaszolunk "légtünemények" sorozatunk mostani tagjával.

Örök titok marad az időjárás

Régi vágyunk, hogy hosszú távra előre tudjuk jelezni a részletes időjárást. Ez óriási gazdasági haszonnal járna, és sokat könnyítene életünkön. Sajnos azonban a fizikai törvények elméletileg is kizárják a két hétnél hosszabb távú részletes előrejelzések lehetőségét.

A jégeső - légtünemények

Rendkívül érdekes időjárási esemény, ugyanakkor főként a növényzet számára pusztító jelenség a jégeső. Nagyon ritkán tyúktojásnál is nagyobb darabok hullnak az égből, melyek akár emberre is veszélyt jelenthetnek.

A szivárvány - légtünemények

A szivárvány az egyik legkülönlegesebb, legszebb és egyben ritka természeti jelenségünk, mely már a Biblia első lapjain is szerepel. A fénybontáson alapuló jelenség ritkasága speciális feltételei miatt áll elő. Előfordul, hogy két szivárványt észlelünk egymás "felett".

Rekordokat döntött a rendkívüli időjárás

Két hétig tartött 2006 május végén - június elején az a rendkívüli hideghullám, ami szinte példátlan időjárást okozott Európa középső területein, így hazánkban is. Kontinensszerte nagy viharok pusztítottak, az alacsonyabb hegyekben is fél méteres havak okoztak közlekedési fennakadásokat. A Kárpát-medencében szélvihar, fagy, hidegrekord és áradást hozó esőzések egyaránt előfordultak. Cikkünk megírása idején még tartott a hideg.

Megdőlt az évszázados hidegrekord

2006-ban a nyár rendkívüli hideggel köszöntött be, és úgy is folytatódott. A nyár első napjának hajnalán a hőmérséklet az ország nagy részén 5 fok alá süllyedt, sőt többfelé fordultak elő talajmenti fagyok. Másnap nem volt ilyen erős a hajnali lehűlés, de a borult ég és a nagy csapadék miatt alig emelkedett, helyenként pedig süllyedt napközben a hőmérséklet. Délnyugaton meg is dőlt az évszázados hidegrekord.

ICI Interaktív Meteorológia