Európa északi részén már javul az idő. Pénteken erőteljes melegedés kezdődik a Skandináv-félsziget déli területein. Egyre nagyobb területen éri el a hőmérséklet a 25 fokot. A hétfői és keddi csúcsnapokon akár 30 fokos kánikulai meleg is lehet az északi országokban, ami szokatlanul jó hír a skandinávoknak, de számunkra is biztató.

A nyugat-európai anticiklon következtében szubtrópusi légtömeg halad a kontinens északnyugati, északi vidékei fölé. Míg a Brit-szigeteken "csupán" kevéssel 25 fok fölötti értékeken tetőzik a meleghullám, Norvégia majd Svédország jelentősebb, és tartósabb hőhullámnak néz elébe.

A norvég fővárosban már pénteken eléri a hőmérséklet a 25 fokot, a hét végén pedig tovább erősödik a felmelegedés. Közben egyre északabbi területekre jut el a nyár.

A csúcsot a hétfői-keddi napok jelentik, amikor a sarkkörön túli területeken is nyári hőmérsékletek várhatók, míg a félsziget déli felén akár a kánikulai 30 fokot is meghaladhatja a nappali hőmérséklet. Mindez pedig a fehér éjszakák idején, úgyhogy még éjjel is világosban örülhetnek a jó időnek a helybeliek.

Várhatóan szerdán érkezik egy hidegfront a térségbe, ami véget vet majd a hirtelen jött rendkívüli melegnek.

A melegedés számunkra is bíztató, hozzánk is közeledik az igazi nyár.