A legerősebb kategóriájú hurrikánná fejlődhet a Dean

Vágólapra másolva!
Jelenleg 4-es kategóriájú, de az előrejelzések kedd hajnalra a legerősebb, 5-ös kategóriájúvá fejlődését prognosztizálják a Dean hurrikánnak. Máris követel halálos áldozatokat, de a pusztítás java még csak ezután várható.
Vágólapra másolva!

Az idei évad első igazán nagyerejű hurrikánja mindjárt a legmagasabb fokozatot is elérheti. A jelenleg is igen pusztító Dean a 4-es kategóriába esik, közel 300 km/órás maximális szélsebességekkel. A Karib-tenger meleg vize felett haladó és onnét egyre több energiát gyűjtő hurrikán szokatlanul nagy 30 km/órás sebességgel nyugat-északnyugat felé halad, most már Mexikó partjai felé tart.

Útja során már érintett lakott szigeteket, szele és hatalmas csapadéka nagy károkat okozott, halálos áldozatokat is követelve. Pedig ekkor még csak jóval gyengébb, 2-es kategóriába esett 160 km/órás széllökésekkel. A pusztítás java azonban csak a következő napokban várható.

Jamaikában hétfőn okozott jelentős emberi és anyagi kárt. Az előrejelzések szerint a Dean tovább erősödik és kedden érheti el Mexikó partjait, hatalmas pusztítást zúdítva az ottani településekre. Szakértők számolnak az olajfúrótornyok esetleges káraival is, melyek komoly lökést adhatnak az olajáraknak.

A sokéves adatok szerint egyénként az augusztus 20-a környéki időszak a hurrikán-gyakoriság leggyorsabb növekedésének időszaka, ami szeptember közepén tetőzik és általában november közepéig tart.

Az idei hurrikánszezon - a tavalyi példátlanul erős után - eddig viszonylag gyengén indult. Ugyanakkor a Csendes-óceáni tájfunok között már voltak 300 km/órát meghaladó szélsebességű szörnyetegek is. Mindenesetre a világban rendkívül sok az extrém időjárási jelenség, még ha nem hurrikán formájában is, erről itt olvashatnak.