Világ időjárási körkép

Vágólapra másolva!
A pusztító Krosa tájfun partot érve jelentősen gyengült, felhőzete még sok csapadékot okoz Kína délkeleti partvidékén. Ausztráliában és Dél-Afrikában a tél kései látogatásait élik át. Az Egyesült Államokban szombaton a még lombos erdőkre leesett az első jelentősebb hó.
Vágólapra másolva!

A hétvégén Tajvanon, majd Kína délkelti partvidékén okozott jelentős pusztítást a Krosa tájfun. A trópusi ciklon a kínai szárazföldre érve gyorsan és jelentősen csökkent, hétfőre trópusi viharrá, majd trópusi depresszióvá szelídült. Kiterjedt felhőzete azonban további nagy esőket okoz a térségben. Az előzetes várakozásokkal ellentétben ma úgy tűnik, Sanghajt már nem érik el a viharok.

A déli féltekével kapcsolatban egy hónapja még arról számolhattunk be, hogy előresietett a nyár. Most, a tavasz közepén időnként téli fuvallatok érkeznek. Ausztrália délkeleti részén síkvidéken helyenként -4 fokos reggeli fagyok alakultak ki, ez még tél közepén is ritka. Az Ausztrál-Alpokban a héten újra lehet számítani kisebb havazásra. A Dél-Afrikai-köztársaság déli partvidékén hetek óta az átlagosnál több fokkal hűvösebb az idő. A 14 fok körüli nappali hőmérsékletek a tél derekát idézik.

Alaszkát leszámítva az Egyesült Államokban az elmúlt hétvégén esett le az első komolyabb hó. A Sziklás-hegység északi vidékén szombaton a havazás határa 1000 méter alá süllyedt, így a 15-25 centis friss hó a még lombokban álló fákra hullott. A sűrű lombozat nehezen bírta a terhelést, vastag ágak törtek le. Hétfőre az alsóbb szinteken már elolvadt a hó. Hasonló esetre került sor hazánkban 13 évvel ezelőtt. 1994. október 7-én (!) az Északi-középhegységben 700 méter felett egy napra 20-25 centis hóréteg alakult ki, amely szintén ágakat tört le a lombos fákról.