Vágólapra másolva!
A Pabuk tájfun egyenesen Tajvanon megy keresztül. A viharos szelek mellett elsősorban a rengeteg csapadék okozhat gondokat a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A Pabuk tájfun ugyan csak 1-es fokot ér el a Saffir-Simpson skálában, de pályája miatt mégis az idei év egyik legveszélyesebb trópusi ciklonjának tekinthetjük. A legnagyobb széllökések elérik a 150 km/órát. A viharobjektum sajnos éppen keresztülmegy a meglehetősen sűrűn lakott Tajvanon. Bár fokozatosan gyengül, így is nagy veszélyt jelent a szigetországra. A viharos szél önmagában is pusztító lehet, a legnagyobb veszélyt azonban az intenzív csapadéktevékenység jelenti. Tajvan hegyvidéki részén gyors áradásokra lehet készülni, a földcsuszamlás veszélye is fennáll.

A trópusi ciklon a számítások szerint szerda hajnalban halad át az országon, és legyengülve Kína partjai felé tart, ahol az amúgy is árvíz sújtotta területeken újabb hatalmas csapadékot okoz. A Pabuk széle Hongkongot is érinti csütörtökön, majd a szárazföldre sodródva várhatóan a hét végére megszűnik.

Ázsia déli és délkeleti vidékén meglehetősen szélsőséges az időjárás. Míg helyenként az átlagosnál erősebb monszun-tevékenység és az elkezdődött tájfun-szezon rengeteg esőt szállít, egyes térségekben nagy szárazsággal küzdenek.