Viharos szél vitte el a forróságot Görögországban

Vágólapra másolva!
Kedden Görögországban helyenként ismét meghaladta a hőmérséklet a 40 fokot. Az idei második forró hullámnak egy száraz hidegfront vetett véget, amely főként az Égei-tengeren okozott szerda délelőtt viharos szeleket.
Vágólapra másolva!

Két héten belül másodszor fordult elő Görögországban olyan hőhullám, amelyeben a hőmérséklet helyenként meghaladta a 40 fokot. Általában a parttól legalább 10 kilométerre fekvő, de még nem túl magas területeken tudott így felforrósodni a levegő, ahol a tenger hűtő hatása már kevésbé érvényesül. A legmagasabb hőmérséklet kedden 42 fok volt, amelyet nem messze Athéntől mértek. A görög főváros repülőterén ennél 8 fokkal hűvösebb volt, ennyit számít a tenger közelsége.

Hétfő éjszaka, kedd hajnalban érte el a térséget egy hidegfront, amely júliusban már nehezen tud számottevő felhősödést okozni, de a szélerősödésben tetten érhető a friss légtömeg beáramlása. Szerda délelőtt Theszaloniki környékén és az Égei-tengeren viharos szelekkel vonult a front. A hőmérséklet mintegy 8-10 fokkal esett vissza egy nap alatt.

A hétvégére ismét visszatér a forróság, várhatóan kevéssel negyven fok alatti értékekre lehet készülni.