Montenegróban volt a világ legnagyobb esője

Vágólapra másolva!
A téli csapadékos időszak a szokásosnál is hevesebb esőzéseket okoz a Földközi-tenger középső medencéjében. Olaszországban és a Balkán félsziget nyugati részén szerdán és csütörtökön is intenzíven esett az eső, de a következő napok is igen csapadékosan alakulnak. Montenegró tengerparti sávja csütörtökön a Föld legcsapadékosabb vidéke volt.
Vágólapra másolva!

Montenegró tengerparti részén csütörtökön 100 mm-nél több csapadék hullott, ezen a napon sehol nem volt több eső a Földön. Sőt szerdán is majdnem ennyi esett. A rendkívüli esőzés egy markáns mediterrán ciklonnak köszönhető, amely Olaszország déli vidékétől a Balkán északnyugati részéig okozott hatalmas esőket.

A Földközi-tenger középső medencéjében jelenleg két-három naponként kialakul egy erőteljes légörvény, így a következő héten újabb jelentős csapadékra kell készülni. Ezek a kisméretű ciklonok felelősek a téli mediterrán esőkért. Montenegró hegyekkel határolt parti sávja egyébként Európa legcsapadékosabb területe, megelőzve Skócia "örökké esős" vidékeit is.