Viharokkal köszöntött be az ősz a mediterrán térségbe

Vágólapra másolva!
A száraz nyári évszakot igen heves esőzések zárták le a Földközi-tengeren. Helyenként két nap alatt több mint egy havi csapadék lehullott intenzív villámtevékenység és viharos szelek kíséretében. A változékony időnek még nincs vége, de azért még egy-két hétre vissza fog térni a nyár a térségbe.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten Görögországba érkeztek meg az első őszi heves zivatarok, vasárnaptól pedig leginkább a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében fordult elő kiadós csapadék. Egy magassági hidegcsepp húzódott Franciaország, később Spanyolország fölé. Hatására a mediterrán térségben ciklonok alakultak ki. A nyáriasan meleg tengerfelszín fölé érkezett hűvösebb levegőben nagy függőleges légköri instabilitás jött létre, amely kedvez a gyors csapadékképződésnek.

Ibériától az Adriáig kiadós záporok vonultak át heves villámokkal, viharos széllökésekkel. Nápolyban vasárnap és hétfőn összesen 78 mm csapadék hullott le, ennyi átlagosan egész szeptemberben szokott leesni. A horvátországi Splitre két nap alatt 88 mm eső zúdult, amely viszont meg is haladja az egész havi szokásos csapadékot.

A nagy esőknek nincs vége, a héten újabb viharok vonulnak át a térségen. A sok csapadékból az Alpok déli vidéke is jócskán kiveszi a részét.