Eddig tökéletes az idő a gyümölcsöknek

Vágólapra másolva!
A hideg március és a fagy nélküli, meleg április ideális feltételeket teremtett a hazai gyümölcsök számára. Bár az érésig még rengeteg minden történhet, az indulás rendkívül kedvező. A barackfák helyenként már elvirágoznak, a korai cseresznyék virágzása is beindult.
Vágólapra másolva!

A hideg március visszatartotta a növények tavaszi ébredését, így a korai virágzású gyümölcsfák átvészelték a fagyokat. A hirtelen melegedés hatására a természet gyorsan behozta magát, ráadásul nem kell rettegni a hajnali fagyoktól. Az előrejelzések szerint április első teljes hetében is fagymentes hajnalokra számíthatunk, azt követően pedig lassan kijutunk az általában veszélyt jelentő időszakból. Magyarországon április 20-a környékén éghajlatilag még jelentős a fagyveszély, május eleji fagyok azonban már csak évtizedenként egy-két alkalommal fordulnak elő.

A kajszibarack a napokban elvirágzik, a korai cseresznyefák most borulnak virágba. Eddig minden időjárási körülmény adott a jó gyümölcsterméshez. Április második felének időjárásán sok fog múlni.