Olajstopot akar a Mexikói-öbölben az USA kormánya

Vágólapra másolva!
Arra akarja kötelezni akarja az olajcégeket az amerikai kormányzat, hogy véglegesen zárják le a Mexikói-öbölben a már nem használt mintegy 3500 olajkútjukat, továbbá bontsák le az ezekhez tartozó kitermelő platformokat, olaj- és gázvezetékeket.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló új szabályozást szerdán tették közzé Washingtonban. Mihelyt a kitermelés befejeződött, a tengereken működő olajcégeknek törvényi kötelezettségük van létesítményeik lebontására.

Az új szabályozás szerint azokat az olajkutakat kell majd véglegesen lezárni, amelyeket már legalább öt éve nem használnak - szögezte le Ken Salazar belügyminiszter.

A Mexikói-öbölben 1947-ben kezdődött meg a tengerfenék alatti olajkészletek kibányászása: azóta mintegy 40 ezer olajkutat létesítettek. Ezek közül mintegy 3500, már használaton kívüli kutat pusztán biztonsági szelepekkel zártak le, ami sokkal megbízhatatlanabb módszer, mint a végleges elfojtás. Emellett mintegy 650 kitermelő platformot kellene szétszerelni és eltávolítani az új szabályok szerint.

Az öböl az amerikai olajipar központja: egy 2007-es tanulmány szerint az Egyesült Államok gáz- és olajfogyasztásának egynegyede innen származik. Ugyanakkor idén egy hatalmas olajkatasztrófa színhelyévé vált, s ez nyilván szerepet játszott a mostani szigorításban.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végén robbant fel és süllyedt el, így mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe. A szivárgást végül elfojtották, de így is ez lett a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.