Ködfoltok zavarják az autósok rutinját - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét első felében kellemes őszi idő várható. A reggeli ködfoltok miatt az autósok ne a megszokott rutin szerint vezessenek. Napközben több napsütés, pozitív hangulatú idő várható. A melegedő idő egyes érbetegségeknél gyulladásos folyamatokat indíthat el.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn a reggeli órákban ködfoltok, valamint csúszós utak miatt az autósoknak fokozott figyelem ajánlott. Ne a megszokott rutin szerint vezessenek, mert a melegfronti hatás miatt csökkenhet a koncentrációs kepeségük, így nagyobb baleseti kockázattal kell számolni. Országszerte több lesz a napsütés, pozitív hangulatú idő várható. Az időjárás szeszélyes, fokozottan kell figyelni a megfázásveszélyre. Ajánlott magas C-vitamin tartalmú ételek, teák fogyasztása, pl. a citrusfélék, savanyú káposzta, csipkebogyó. Az egyre melegedő időben egyes érbetegségekben felléphetnek gyulladásos folyamatok. A melegedés a koncentrációs zavarok mellett vérnyomáspanaszokat, fejfájást is okozhat.

A kiadós csapadéknak köszönhetően szálló por szintje és a légszennyezettség továbbra is igen alacsony, és a következő napokban alig fog változni. A légköri pollenkoncentráció szintén alacsony marad.

Kedden folytatódik a szép, napos idő, markáns fronthatás nem várható. Az alacsony légszennyezettségnek köszönhetően akár a városok, belvárosok is alkalmasak lehetnek egy sétára. Szabadtéri sportolásra alkalmas időre van kilátás. Ajánlott a réteges öltözködés, esetleg vezetéshez a napszemüveg használata. A szervezet már készül a hűvösebb időkre, így ajánlott a táplálkozásra fokozottan figyelni. Továbbra is a könnyen emészthető vitamindús étrend ajánlott.

Szerdán is folytatódik a kellemes őszi idő, 20 fok körüli hőmérséklettel. Fronthatás nem várható, így ez megfelelő alkalom a szervezet feltöltésére. A kiegyensúlyozott étkezés mellett érdemes kihasználni a szép időt, és sétálni, sportolni a szabadban.