Szakad a hó az Alpok nyugati részén

Vágólapra másolva!
Az Alpok nyugati és középső vidékén 1000 méter felett kedd hajnalban intenzív havazás kezdődött. Délelőtt helyenként már közel fél méteres friss hó hullt. A havazás szerda reggelig kitarthat.
Vágólapra másolva!

Svájc déli részén kedd hajnalban az Alpokban fél napos esőzés után hóesés kezdődött, és például St. Moritz környékén délelőtt tíz órára a friss hó mennyisége már elérte a 30-50 centimétert. A legintenzívebb csapadék idején a havazás határa bőven 1000 méter alá, az alsóbb völgyek szintjéig ereszkedett. A havazás kiterjedt az Alpok olasz részére valamint Ausztria nyugati tartományaira, és várhatóan szerda hajnalig kitart.

A nagy csapadékért egy középpontjával Olaszország északi részén található, kiterjedt felhőzettel rendelkező ciklon a felelős. A ciklon az Alpokon kívül Németországban is többfelé okoz csapadékot, a Fekete-erdőben például szintén havazik.

A hóesés Olaszország északkeleti, valamint Ausztria nyugati hegyeiben tart el legtovább, akár szerda délelőttig is. Ott azonban a havazás határa általában 1200 méter felett található.

A magasabban fekvő sípályák már nyertek

Novemberben ez már a sokadik hóesés az Alpokban, különösen a hegység nyugati és középső vonulatain. A havazások közti időszakokat erős felmelegedés, intenzív olvadás jellemzi, de a 2000 méter felett lévő sípályákat már tartós hótakaró borítja, amely átvészeli az enyhébb napokat is. A Keleti-Alpokban még várni kell a síszezon megkezdéséhez elegendő hómennyiségre.