Szépen melegszik az idő hétfőig

Vágólapra másolva!
Sok napsütésre és hétfőig egyre melegebb időre lehet számítani a hétvégén. Hétfőig erősödik a nappali felmelegedés, a csúcsértékek ekkor már a 27-32 fokot is elérhetik. A Balaton és Velencei-tó vize 20 fokos. A gyenge hidegfront csak hétfő este éri el Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Pénteken és szombaton napos időre lehet számítani, különösen Dél-Magyarországon. Északon, északnyugaton fordulhat elő egy-egy helyi zápor vagy zivatar. A maximum hőmérsékletek 24-28 Celsius-fok között alakulhatnak, ez megfelel a sokévi átlagnak. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, elsősorban az északi országrészben. Zivatarok környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. Gyengül, átlagosan 5-ös szintű lesz az UV sugárzás. Szombaton a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon lesz a legerősebb, 6-7-es szintű az ultraibolya sugárzás, mert ezeken a tájakon várható a legkevésbé felhősödés.

Vasárnap mindenütt csökken a felhőzet, később a több órás napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 30 fok között alakul. Zápor, zivatar főként északon, északkeleten fordulhat elő néhol. A változó irányú szél többnyire mérsékelt lesz, csak zivatarok idején számíthatunk szélerősödésre.

Hétfőn is sok napsütés várható, azonban este, éjszaka gyenge hidegfront éri el a Kárpát-medencét északnyugat felől. Ennek hatására keddre néhány fokkal visszaesik hőmérséklet, 22-27 fok várható. A gomolyfelhősödés mellett többfelé eleredhet a záporeső, és helyenként dörgés, villámlás és erős szél kísérheti. A déli szél időnként megélénkül. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 25-40 km/órás maximális széllökésekre lehet számítani. Zivatarok környezetében a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/órát.

Szerdán már inkább csak a Dunától keletre fordulhat elő néhol zápor. A jövő hét közepétől folytatódik az igazi nyári idő: csapadék már nem valószínű, általában sok napsütés és újabb felmelegedés várható.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

A hét végén fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre lehet veszélyes a meleg, mert a szervezetnek nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni (mindez megterheli a keringést). Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.