Meghaltak a hóviharban a Mont Blanc-on rekedt hegymászók

Holtan bukkantak szerdán arra a két francia hegymászóra, akik egy hete heves hóvihar miatt rekedtek a Mont Blanc egyik csúcsán. Az extrém időjárást egy erős mediterrán ciklon okozta.

Olasz mentőhelikopter talált rá szerdán a már élettelen franciákra 4050 méter magasságban. Az orvos már csak halálukat tudta megállapítani - közölte a mentőalakulat. A baleset kivizsgálását végző olasz szakértők szerint a két hegymászó a hétvégén vesztette életét. Ebben az időben óriási hóvihar tombolt, a hőmérséklet a mínusz 30 fokot is elérte.

A 47 éves hegyi vezetőt és 44 éves párizsi társnőjét múlt hét szerdán a 4208 méteres Walter-csúcs alatt lepte meg az ítéletidő, és már nem tudtak visszafordulni. Mobiltelefonjuk péntekig tartott ki. Az olasz és francia mentőexpedíciók számos kísérlete fulladt kudarcba a mostoha időjárási körülmények miatt.

A két hegymászó az utolsó telefonbeszélgetéskor elmondta, hogy a hideg és az erős szél miatt beásták magukat a hóba, ugyanakkor a mentősök a tetemek mellett nem találták ennek nyomát. Valószínű, hogy az utolsó telefonkapcsolat után mégis útra keltek. A férfit és a nőt igen tapasztalt hegymászóként ismerték.

A mentőcsapat harminc centis hóréteg alatt találta meg őket, egymáshoz kötözve, biztonsági kampókkal erősítették magukat a sziklafalhoz - jelentette az olasz média. A mentőegységek reményét az "1971-es csoda" táplálta. Ekkor egy francia hegymászót szinte ugyanazon a helyen tizenöt nap után élve mentettek ki a jég és hó alól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK