Egyre ködösebb idő lesz a héten

Vágólapra másolva!
A fagyos éjszakákat hűvös, száraz nappalok követik, továbbra is csendes, eseménytelen az idő. Egyre csökken a nappali felmelegedés, hétfőn már a 10 fokot sem éri el a legmagasabb nappali hőmérséklet. A héten éltalában gyengén felhős, napos időre lehet számítani, de egyre többfelé tartósan megmarad a hajnali köd.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd napközben megnövekszik a fátyolfelhőzet. Helyenként tartósabban is megmaradnak a sűrű ködfoltok, a déli óráktól javulnak a látási viszonyok. Eközben a Dunától keletre az éjszakai párásság megszűntét követően eleinte fátyolfelhőzet szűri a napsütést, majd a délelőtti óráktól kezdve megvastagszik a felhőzet, délutánra nagyobb területen beborul az ég. Csapadék nem várható. A déli szél helyenként megélénkülhet az Alpokalján.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 9 fok között alakul, de a Dunántúlon a tartósabban párás, ködös tájakon a 3 fokot sem éri el. Front nem lesz az ország felett, de az egyre párásabbá, szennyezettebbé váló levegőben fokozódhatnak a légzőszervi megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok.

Ismét anticiklon miatt fagyosak az éjszakák

Európa nagy részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, így a Kárpát-medencéét is, ezért a csendes, eseménytelen időben a fagyos éjszakákat hűvös, száraz nappalok követik. Az anticiklon területének nyugati felén általában derült az idő, de Németország nyugati részein, a Benelux-államokban és Franciaország keleti tájain nagyobb területen borult, párás, ködös az idő.

Ugyancsak ez a helyzet a Kelet-európai-síkság egészén; arrafelé is alacsonyszintű felhőzet borítja be az országokat. A legmagasabb nappali hőmérséklet keleten és északon 0 fok körül változik. Délnyugat felé fokozatosan enyhül az idő, a Bordeaux-Róma vonaltól délre továbbra is 20 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. Az Atlanti-óceán fölött több középpontú ciklon örvénylik: hosszan elnyúló hullámzó frontjai mentén a nyugat-európai partvidéken általában erősen felhős az ég, több helyen esik az eső.

Ilyen lesz az idő a héten

Általában gyengén felhős, napos időre lehet számítani, de főleg a Dunántúlon olyan területek is lesznek, ahol napközben is megmarad az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű felhőzet. Jelentős mennyiségű csapadék (azaz legalább 5 mm) egészen biztosan nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, -7 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken hidegebb, a felhősebb, illetve a magasabban fekvő tájakon melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5, 9 fok között, a tartósan ködös helyeken 3 fok alatt várható.