Vágólapra másolva!
Nemcsak a reaktortartályt, hanem a reaktorblokk legfőbb védelmi vonalát, az úgynevezett konténmentet is kilyukasztotta a leolvadó nukleáris fűtőanyag a fukusimai atomerőmű 1-es blokkjában. Az üzemeltető Tepco új számítógépes modellezéssel vizsgálta a balesetsorozatot.
Vágólapra másolva!

Beleégett a leolvadó nukleáris fűtőanyag a fukusimai atomerőmű egyes blokkjának betonpadlójába. A teljesen leolvadt fűtőanyag kifolyt a reaktortartályból és kilyukasztotta az úgynevezett konténmentet - ennek az acélból készült aknának az a feladata, hogy súlyos baleset esetén is megóvja a környezetet a fűtőanyag kiszabadulásától. A betonpadlón után a reaktorépület acélből készült külső fala képezi az utolsó védelmi vonalat.

Az atomerőművet üzemeltető ármaszolgáltató vállalat, a Tepco az után vizsgálta felül az egyes blokkot ért katasztrófa nagyságát, miután ismét számítógépes modellezéssel jártak utána, pontosan mi történt a március 11-i földrengés és nagyerejű szökőár után - írja a cég által nyilvánosságra hozott jelentésre hivatkozva a The Guardian brit napilap tokiói tudósítója.

A cég azt nem közölte, hogy a leolvadt fűtőanyag pontosan hol helyezkedik el az erőművi blokkban, és azt sem, hogy milyen mennyiségű hűtővízzel érintkezett az anyag. Több mint kilenc hónappal a balesetsorozat után a mentésen dolgozók még mindig képtelenek közvetlenül felbecsülni a károk nagyságát, mert a reaktorépületben tartózkodva továbbra is veszélyesen magas a radioaktív sugárzás szintje.

Harminc évbe kerül a teljes leszerelés

A Tepco a jelentésben hozzátette: a számítógépes szimuláció eredményeiben van bizonytalanság, mert a kiindulópontként használt adatok sem teljesen megbízhatóak. A cég most elismerte, hogy a fűtőanyag lehetséges, hogy áthatolt a betonrétegen, de hozzátette, hogy az épület külső falán nem hatolt túl. Korábban a Tepco annyit ismert el, hogy a fűtőanyag kilyukasztotta a reaktortartályt és kifolyt a konténmentbe.

Forrás: Tepco

Forrás: Tepco
Így nézett ki a 2-es és a 3-as blokk közötti útvonal május 3-án és május 14-én (alsó fotó, a Tepco felvételei)

A jelentés szerint szinte egyetlen fűtőelemrúd sem maradt meg eredeti helyzetében az 1-es blokk reaktortartályában. A számítógépes szimuláció azt jelezte, hogy az olvadék 65 centiméter mélyen vájta bele magát a betonfalba, így mindössze 37 centiméter beton maradt a reaktor külső faláig.

A katasztrófában érintett 2-es és 3-as blokkban a leolvadt fűtőanyag mintegy 60 százaléka jutott el a betontalapzatig, de nem okozott ilyen mértékű károkat. A szökőár után a helyszínen dolgozók mintegy 14 óra időtartamban nem juttattak hűtővizet az 1-es reaktorba, így ott súlyosabbak a károk.

A Tepco a jelentésben azt is közölte, hogy sikerült mind a három reaktort hűtővízzel stabilizálni. A teljes leállítás állapotát valószínűleg december közepén érik el a reaktorok; ez azt jelenti, hogy a hűtővíz egyikbe sem melegszik 100 Celsius-fok fölé. A leállítás bejelentését december 16-ára tervezik, de a Tepco közlése szerint a leolvadt fűtőanyagot még tíz évig nem lehet elszállítani, és a helyszín sugármentesítése és az erőmű leszerelése legalább harminc évig tart.