Esőbe fordul át a havazás

Vágólapra másolva!
Melegfront éri el az országot, nedvesebb és kissé enyhébb levegővel. Sokfelé havazik a Dunántúlon és Közép-Magyarországon. Szerdán ismét tavaszias idő várható.
Vágólapra másolva!

Kedden mindenütt beborul az ég. Változó intenzitású csapadék várható késő délutánig a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati felén. Ez kezdetben általában havazás lesz, az Alpokalján viszont havas eső valószínű. Délelőttől a havat nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, majd eső váltja fel. A havazás reggel és délelőtt Budapesten a legintenzívebb, ez látható az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékradar-felvételén.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

A zöld szín jelzi, hogy 9 óra 30 perckor Budapesten volt valamivel erősebb a havazás

A halmazállapot-váltás a délután folyamán éri el a középső országrészt, miközben a csapadék ekkor mozdul el a keleti területek felé. Délutánig a Dunántúl keleti felén és Duna-Tisza-köze nyugati részein átmenetileg hólepel, de maximum 2, 3 centiméteres, vizes hóréteg képződhet. Néhol ennél több sem zárható ki. Ugyanakkor a friss hó folyamatosan olvad, emiatt valószínűleg sehol sem okoz gondot a közlekedésben (erről részleteket itt talál).

A hójelentés szerint kedd reggel a Kékestetőn volt a legvastagabb a hó 45 centiméterrel, Bánkúton 31, Mátraszentimrén 26 centimétert mért az OMSZ. Másutt sehol sincs 10 centinél több hó, sőt a legtöbb helyen csak hófolt, vagy 1-2 centis hóréteg maradt az enyhe idő miatt. Napközben többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka viszont viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél, 60-80 km/órás lökésekre kell számítani északnyugaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7, késő este 0, 6 fok között várható.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos

Kedden intenzíven havazott a fővárosban. További képekért kattintson!

Álmatlanságot okozhat a front

Melegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek: náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Csökkenhet a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind a vezetésben.

Szerdán többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben viharossá fokozódik az északnyugati szél. Első fokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az összes dunántúli megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

Napközben felszakadozik, csökken a felhőzet. A legtöbb helyen már délelőtt megszűnik a csapadék; keleten havas eső, hó is előfordul, másutt délelőtt már csak eső, zápor valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke éjszaka -2, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7, 14 fok között várható, a Tiszántúlon lesz a hűvösebb.