Vágólapra másolva!
Évezredes szárazság sújtotta Észak-Amerika nyugati vidékeit 2000 és 2004 között. Kanadai és amerikai kutatók szerint ez volt a legnagyobb aszály a térségben az utóbbi 800 évben, és tovább fog súlyosbodni a 21. század hátralévő részében.
Vágólapra másolva!

Még ebben az évszázadban jellemzővé válik a 2000 és 2004 között tapasztalt aszály - ez a következtetése az arizonai, a massachusettsi, a coloradói, valamint a brit-kolumbiai egyetem közös kutatásának. A kutatócsoport modellszámításai szerint gyakran lesz ilyen hosszú és ilyen súlyos szárazság az 21. század végéig.

Ennél is rosszabb, hogy a csapadék várható mennyisége alacsonyabb lesz a század végére a 2000 és 2004 közötti aszály idején tapasztalthoz képest Észak-Amerika nyugati részén. A kutatók szerint a vizsgált időszakban nem csupán a mezőgazdasági termelés romlott Észak-Amerikai nyugati vidékén, hanem a talaj szén-dioxid-megkötő képessége is. Eredményeiket a Nature Geoscience tudományos folyóirat közölte internetes kiadásában. Magyarországon több mint egy éve szárazság van az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint, ami várhatóan nem enyhül a közeljövőben.

Tanulmányukban a szakemberek utaltak arra, hogy szélsőségesebbé vált az éghajlat a felmelegedés miatt. Adataik szerint Észak-Amerika nyugati régiója legutóbb 1146 és 1151, valamint 977 és 981 között tapasztalt meg a 2000 és 2004 közöttihez hasonló aszályt. Az Egyesült Államok területének 20 százalékát sújtja jelenleg extrém vagy kivételesen erős szárazság.