Felhőszakadás kíséri a hidegfrontot

Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki Pécs környékére, Szabolcsra és Borsodra a hirtelen lezúduló eső miatt. Dél körül kezd felszakadozni a felhőzet, de keleten estig még lesznek záporok.
Vágólapra másolva!

Felhőszakadás miatt riasztást adott ki több tucat kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat a Karcag-Edelény-Fehérgyarmat háromszögben, valamint Mohács, Pécs, Pécsvárad, Sellye, Siklós és Szentlőrinc környékére. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi felületre 25-30 liter eső hull.

Napközben főleg a Dunától keletre kell további esőre, záporra, néhol zivatarra számítani, másutt már csak helyenként fordulhat elő záporeső. Késő délelőtt északnyugat felől elkezdődik csökkenni a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. A legtovább a keleti határszélen, illetve a Duna-Tisza-közén marad meg a felhőzet, arrefelé még este is lehetnek néhol záporok.

Északira, északnyugatira fordul a szél, többfelé megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten olykor viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében 55-70 kilométer/órás széllökésekre kell számítani. A hőmérséklet délután 23, 28, késő este 17, 24 fok között valószínű.

Fokozza a virágpor-allergiát a front

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés jelentkezhet. A frontbetegeknél erősödik a szervezet görcskészsége, emiatt emelkedhet az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma. Halmozottabban észlelhetők az allergiás tünetek is.