Mínusz 33 fokot mértek egy fagyzugban a Bükkben

Vágólapra másolva!
Egy fagyzugos helyen, egy karsztmélyedésben kétszer is -30 Celsius-fok alatti hőmérsékletet mért február első hetében egy amatőr meteorológus a Bükk-hegységben. Az ilyen mélyedésekben gyakoriak a különösen alacsony hőmérsékletek.
Vágólapra másolva!

Aki a szabványos körülmények között mért hidegrekordokhoz közeli hőmérsékleteket akar megtapasztalni, érdemes a Bükkben túráznia ezekben a napokban. Itt mért egy igazi fagyzugban -32,9 Celsius-fokot egy amatőr meteorológus február elsején. Kerékgyártó Róbert műszerét egy jellegzetes karsztmélyedésben, egy úgynevezett töbörben helyezte el Répáshuta közelében, ahol telente mindig megreked a hideg levegő. A helyszín itt látható a Google térképén.

A töbör alján, 755 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezett műszer február hatodikán is nagy hideget mért: a metnet.hu oldalon közöltek szerint a szóban forgó helyszínen -30,9 fok volt. A töbör oldódással alakul ki a mészkőben, kerekded, több száz méter átmérőjű mélyedésről van szó.

A karsztvidékek mélyedéseiben nem ritkák a különösen alacsony hőmérsékletek. Szlovéniában például egy karsztzugban -50 Celsius-fokot mértek - mondta Timár Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi tanszékének vezetője. Fagyzugnak azok a mélyebben fekvő, lefolyástalan területek számítanak, ahol megreked a nehezebb, hideg levegő.

A meteorológiai intézetek által üzemeltetett mérőállomásokon a hőmérőket szabványos mérőházban helyezik el, két méteres magasságban, védve a közvetlen napsugárzástól. Ilyen körülmények között az abszolút minimumhőmérsékletet szintén a Bükk közelében, Miskolc-Görömbölytapolcán rögzítették, ahol 1940. február 16-án -35 fok volt.

Ugyan a következő két napban is fagyos lesz az idő, mégsem valószínű, hogy megdőlnek a hidegrekordok - például Baján február kilencedikén -26,1 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ám ez még mindig másfél fokkal melegebb volt, mint az ugyanezen a napon mért leghidegebb hőmérséklet. (A hazai időjárási rekordok ezen a térképen láthatók.)