Kisüt a nap a hétvégére

2012.09.14. 8:40

Fokozatosan gyengül, megszűnik a hidegfront hatása. Melegedés kezdődik a magasban, szárazabb levegő érkezik az ország fölé, érdemes szabadtéri programokat szervezni. A hőmérséklet viszont sehol sem emelkedik 25 fok fölé.

 

Szombaton ugyan elszórtan - főleg az Alföldön - előfordulhat kisebb eső, zápor, de még ott is várható némi napsütés. Vasárnap már sehol sem valószínű csapadék, a mérsékelten meleg idő remeknek ígérkezik a gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz. A kerti munkákat sem akadályozza tartósan az időjárás, a betakarítás, szüretek szempontjából is egyre jobbak lesznek a körülmények.

Részletes előrejelzés
 
Pénteken keleten csökken, de nyugaton is szakadozottabbá válik a felhőzet, ott is számíthatunk némi napsütésre. Eső, zápor napközben elsősorban a Dunántúlon, este pedig a keleti országrészben fordulhat elő. Gyakran megerősödik az északi, északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 16, 20, a Duna-Tisza közén 20, 25, a Tiszántúlon 26, 29 fok között valószínű.

Forrás: Wikipedia

Szombaton csökken a felhőzet, naposra fordul az idő. Délkeleten, keleten még többfelé várható eső, zápor, ott csak estére szakadozik fel a felhőzet. Megerősödik az északnyugati szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. A hőmérséklet hajnalra 10, 15 fokig csökken, kora délután 18, 24 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható. Csapadék nem lesz. Keleten néhol megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26  fok között alakul.

Túraidő a Felvidéken is

A hétvégén Ausztriában, Szlovákiában már nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék, többé-kevésbé napos, mérsékelten meleg, igazi kirándulóidő várható. Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Erdélyben és Kárpátalján azonban több lesz a felhő, ott főleg szombaton lehet eső, zápor.
 
Eleinte még fokozatosan tovább gyengülő hidegfronti hatásra kell számítani. Az erre érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet, gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok. A hétvége nagy részén már nem várható jelentősebb fronthatás.

Mi a vénasszonyok nyara?
Főként Közép-Európában használatos, népies elnevezése a meleg, szélcsendes, száraz, derült, párás reggelekkel járó időszaknak az ősz első felében. Magyarországon rendszerint szeptember második felében, október elején következik be a nyári monszunális időjárás megszűnte után. Ilyenkor egy hatalmas kiterjedésű, magasnyomású képződmény helyezkedik el az Azori-szigetektől egészen Oroszország déli részéig. Nem következik be minden évben, de bizonyos években többször is előfordulhat.Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén anticiklon alakította az időjárást. Észak felől átvonult ugyan egy hidegfront, de lényeges változást nem hozott, legfeljebb átmeneti felhősödést az északkeleti országrészben. A többórás napsütés hatására 30 fok közelébe melegedett fel a levegő, ami nem közelíti meg a melegrekordot, de jó pár fokkal a sokévi átlag felett volt. E hét első felében folytatódott az eseménytelen, csapadékmentes időjárás. Szerdán viszont markáns hidegfront érte el északnyugat felől a Kárpát-medencét, és a Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadékot hozott.