Tovább melegszik az idő

Vágólapra másolva!
Folytatódik a napos, meleg és száraz idő egy anticiklonnak köszönhetően. Egy-egy zápor azért még lehet, de sem a Balatonnál, sem a Velencei-tónál nem fog esni.
Vágólapra másolva!

Pénteken alapvetően napos idő lesz gomolyfelhőkkel. Az ország nagy részén nem várható eső, és veszélyes időjárási jelenség sem. Egy-egy zápor azért kialakulhat az Északi-középhegységben, azonban ennek kicsi az esélye.

Az északnyugati szél nagyobb területen megerősödik a Dunántúl nyugati felén. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 24 és 28, a Duna vonalától keletre 28 és 30 Celsius-fok között várható. Késő estére 19-24 fokig hűl le a levegő.

A Balatonnál is napos, száraz idő várható, csak kevés gomoly- és fátyolfelhő jelenik meg délután az égen. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, a Velencei-tónál 28 fok körül alakul. A víz Siófoknál 21, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

Kellemes szél a Balatonnál

Kora délután megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél a Balaton keleti medencéjében és a Velencei-tónál is. Az alapszél 20-35 kilométer/óra körül alakul, de lesznek 30-50 kilométer/óráig fokozódó lökések is. A Velencei-tónál 40 km/h alatt maradnak a széllökések. Estétől valószínűleg fokozatosan mérséklődik a szél.

A napos idő egy anticiklonnak köszönhető a Kárpát-medencében, mert a magas légnyomás területén alig alakulnak ki felhők a leszálló légmozgás miatt, és gyakorlatilag eseménytelen az időjárás.

Észak felől ugyan gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét, ez viszont csak azokra hat, akiknek a szervezete fokozottan érzékeny a légkör változásaira. Náluk az esetleges vérnyomás-ingadozás és fejfájás hátterében időjárási okok is lehetnek, gyakoribbá válhatnak az ízületi fájdalmak.