A napi középhőmérséklet többfelé meghaladja a 25 fokot, ezért az országos tiszti főorvos elrendelte a másodfokú hőségriasztást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét. A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 fok körül valószínű. Ezért az országos tiszti főorvos 2013. július 24-én 00.00 órától 2013. július 26-án 24.00 óráig elrendeli a hőségriasztás második fokozatát.

Kedden a napsütést csak kevés fátyolfelhő szűrheti, azonban az északkeleti országrészben erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, és ott a délutáni, esti órákban helyenként zápor, zivatar is előfordul. Egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat, amelyet jégeső kísérhet. Az északi, északnyugati szél napközben időnként megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 28-33 fok között várható, de északkeleten néhol ennél kissé hűvösebb is lehet. Késő este 22-28 fokra számíthatunk.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.