Peking beszürkült a szmogtól

2014.01.16. 15:10

Lezárták az autópályákat Pekingben az utóbbi idők egyik legszmogosabb napján, csütörtökön. A városvezetés radikális lépésekre szánta el magát a széntüzelés betiltásával és a nagyon szennyező kocsik kivonásával.

Pekingben és környékén szerda délutántól erős szmog telepedett meg, az erősen szennyezett levegő próbára teszi az emberek szervezetét, nehezíti a légzést, fejfájást okoz, köhögésre ingerel, csípi a szemet; a járókelők között mind többen viselnek maszkot. A látótávolság az utakon néhány száz méterre csökkent, egy időre autópályákat zártak le. A legfinomabb szemcséjű por, a PM2,5 mennyisége húszszorosan haladta meg az Egészségügyi Világszervezet által megszabott 24 órás egészségügyi határértéket, a 25 mikrogramm/köbmétert.

Az önkormányzat radikális levegőminőség-védelmi lépésekre szánta el magát, ezeket épp az utóbbi idők egyik legszmogosabb napján jelentették be. Vang An-sun polgármester ígérete szerint minden lehetséges erőfeszítéssel azon fognak dolgozni, hogy javítsanak a pekingi levegőszennyésen. Ennek érdekében a fővárosban 2,6 millió tonnával csökkentenék a szénfelhasználást és 300 környezetkárosító vállalatot zárnak be, telepítenek ki, vagy kötelezik őket termelési technológiájuk korszerűsítésére.

Az ötös körgyűrű határán belül a széntüzelésű kazánok használatát megtiltják, a város határában ugyancsak korlátozzák – közölte Vang. Mint mondta, négy nagy gáztüzelésű hőközpontot építenek. A tervek szerint még az idén kivonják a forgalomból a súlyosan szennyező autókat, az új engedélyek, kiadható rendszámok számát korlátozzák, és kedvezményekkel népszerűsíteni kezdik az elektromos meghajtású járműveket.