Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Lendületben az ipari ingatlanok fejlesztése

Vágólapra másolva!
A budapesti modern raktáringatlanok piaca inkább egyenletesen, mint dinamikusan bővült 2005-ben, a szereplők aktivitása alapján, 2006-ban nagyobb fejlődés várható.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a logisztikai cégek veszik bérbe legnagyobb arányban az ipari ingatlanokat, 55 százalékos súlyukkal meghatározzák a piacot - derül ki a DTZ Hungary Kft. legújabb elemzéséből. Az idén várhatóan több vállalat is külső céggel bonyolítja majd logisztikai feladatait, azaz erősödik a logisztikai kiszervezés. Az üzletek egy részét azonban Szlovákia és Dél-Lengyelország is elviheti Magyarország elől - írja a Napi Gazdaság.

A 2004-es rekordforgalom után 2005 is kiemelkedő volt a befektetési piacon. Az ügyletek sorában két jelentősebb ipari tranzakció szerepelt. Kínálati oldalon 2006 első negyedévében 63 ezer négyzetméternyi ingatlan felépítése várható, 2005-ben pedig, mintegy 130,5 ezer négyzetméternyi modern raktár épült. Bár a múlt évben, a fejlesztői tervekben eredetileg szereplő összterületet nem érte el az építés, az év közepén kissé borús kilátások decemberre módosultak. A múlt év legnagyobb nyíltpiaci ügylete a General Motors Euro-BusinessParkon belüli előbérlete volt, a többi bérbeadás jellemzően az átlaghoz közeli, kisebb terület.

A jelek szerint a fejlesztői kedv töretlen, és 2006-ban több jelentős beruházás is várható. Például jelenleg az M0-s új szakasza mellett is több projekt előkészítése zajlik. Ebben az esztendőben több komplexum is elkészülhet, így az M1 Business Park vagy az Euro-BusinessPark, valamint új fejlesztések is indulnak (Agrogate, East Gate Business Park). A jelek szerint a fejlesztők az építések ütemezését továbbra is a valós kereslet arányában alakítják.

A piaci verseny továbbra is élénk, ezért a bérleti díjak és feltételek a bérlők számára kedvezően alakulnak. A bérleti díjak kismértékű csökkenése ellenére, továbbra is fennáll a relatív egyensúlyi helyzet. Így a modern raktárak átlagos, havi nettó bérleti díja négyzetméterenként 4,2 euró körül alakul Budapesten, míg a vidéki ingatlanpiacon - a spekulatív építés hiányában - nagy a szórás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről