Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az ingyengarázstól az ajándék tűzhelyig

Vágólapra másolva!
Hiába lassul a lakáspiac, a beruházók egyelőre nem törik össze magukat, hogy újabb és újabb kedvezményekkel csábítsák magukhoz a reménybeli vevőket. Kis szerencsével azonban ki lehet fogni egy-egy jól hangzó akciót.
Vágólapra másolva!

Jellemzően attól függ, milyen kedvezményeket vet be egy újépítésű lakásokat értékesíteni kívánó fejlesztő, hogy mennyire gyorsan akarja megkapni a pénzét. A túlkínálat ellenére sok cég megengedheti magának, hogy kivárjon, és magasan tartsa az árat - mondta az [origo] kérdésére Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője, példaként egy hónapok óta félig üresen álló, mégis "mozdulatlan" árszínvonalú budai lakóparkot említve.

A kedvezmény természetesen messze nem csak árengedményt jelenthet, sőt az építtetők ezt a módszert alkalmazzák a legkevésbé szívesen. Tartanak ugyanis attól, hogy a gazdasági megszorító csomag különféle elemei a jövőben jelentősen csökkentik majd a profitjukat, így a "nagyvonalúság" veszélyes lehet a számukra.

Aki mégis enged az árból, az általában kétféle megoldást választ (amelyek persze nem zárják ki egymást). Az egyik, hogy - a tervezőasztalról történő vásárlást ösztönzendő - az első lakásokra hirdet akciót. Ez esetben gyakran valóban szükség van a csökkentésre, mert értelemszerűen mindenki jobban szeret azért fizetni, ami már készen van. Az engedmény mértéke többnyire 5 százalék körüli, 500 ezer forinttól akár 2 millióig terjed.

A másik eshetőség, hogy az adott ház vagy lakópark utolsó eladatlan otthonait árusítják ki az eredetinél olcsóbban. Ez akkor is racionális döntés lehet, ha a beruházót nem sürgeti az idő, hiszen jobbára egyáltalán nem véletlen, mely lakások maradnak meg. Az északra nézők, a földszintiek, vagy bármilyen más, sokak szemében előnytelen tulajdonsággal bírók néha csak így értékesíthetők.

Mindebből természetesen az is következik, hogy vásárlóként érdemes a szokásosnál is alaposabban szemügyre venni a kiszemelt lakást, hogy kiderüljön, miért nem vette meg addig senki. A meghirdetett akciók mellett eseti kedvezmények is léteznek, sőt van, ahol egyenesen alkudni is lehet, mindazonáltal erre nem ajánlatos bazírozni.

Itt kell megemlíteni, hogy használt lakás eladásánál a tapasztalatok szerint már néhány százezer forint elengedése, esetleg a konyhabútor otthagyása is serkentőleg hathat az érdeklődőre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről