Hamarosan benépesül a győri Városrét

Vágólapra másolva!
A közelmúltban megkezdték a második lakóépület alapozását a győri Városréten. A Rába Holding Budai úti egykori gyárközpontjának helyén egy teljesen új városrész épül, az első lakók szeptemberben beköltözhetnek.
Vágólapra másolva!

Az Engel East Europe, közismert nevén Engel Csoport jelenleg 13 ezer lakást épít a kelet-közép-európai régió országaiban. Kiemelkedő projektje a győri Városrét, ahol egy nyolc évet átfogó programban mintegy 5000 lakást adnak át.

A cég 100 milliárd forintot meghaladó, tavaly kezdődött lakóingatlan-beruházása részeként kereskedelmi és középületek, parkok szolgálják majd az itt letelepedő mintegy 13-15 ezer ember kényelmét.

Az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő - amely egyébként Budapest ingatlanpiacán is jelen van, többek közt a loftlakásairól is ismert Sun Palace lakóparkkal és a Csillagkert Teraszházzal - úgy véli, a Bécs-Budapest földrajzi tengelyen fekvő Győrben a jó minőségű új lakások iránt az átlagnál jóval nagyobb a fizetőképes kereslet.

Erdős Ildikó értékesítési és marketingigazgató arról számolt be, hogy a nyári első kapavágás óta két, összesen 350 lakásból álló épületen dolgoznak a megyeszékhelyen. Elsőként az Amarillisz-kertet fejezik be jövő őszre, amelyet a Tulipán-ház és a Dália-palota követ. A belvárostól a Likócsi-erdőig tartó, Duna-partra tekintő, 60 hektáros Városrét jövendő lakói közt máris akad több külföldről (angolszász országokból) érkező, de a többség helybeli.

A nemzetközi piacon versenyző Engel csoport által épített lakások átlagára 85 ezer euró, ez a mai árfolyam mellett 22-24 millió forintot jelent. Ezt az árat jó minőségű, 60-70 négyzetméter alapterületű, otthonos térkialakítású, napfényes lakásokért kérik el.

A győri programban szerepel egyebek mellett stúdiólakás, egy plusz két félszobás, 60-70 és 130 négyzetméteres otthon, amelyek zöméhez terasz is tartozik. A lakásokra bontott vételárat differenciáltan alakították ki, így például függ a szobák tájolásától, panorámájától és emeleti elhelyezkedésétől.

Forrás: [origo]
Látványterv - Dália-palota

Erdős Ildikó rámutatott, a cég elképzeléseit kedvezően fogadták az érintett területek polgármesterei és az engedélyező hatóságok is. A győri és a budapesti Lajos utcai és pünkösdfürdői befektetések nyomán eltűnnek egykori iparterületek, felszámolják a rozsdaterületeket, ahol kertes zöldövezeteket alakítanak ki.

Győrben az Engel Csoport - másoktól eltérően - már a tervezés első fázisától kezdve erőteljes marketingkampányt alkalmaz. Ennek volt első állomása a Városrét elnevezés kiválasztása, amelyet egy nagyszabású névadó pályázat kísért. Az egész várost megmozgató akció nemcsak visszaállította a térség múlt században elfelejtett nevét, de egyben már az építkezés megkezdése előtt ismertté tette a belvárossal egybeépülő leendő zöldövezetet.

A hírverés gerjesztően hatott az értékesítésre: az Amarillisz-kertben emelt lakások közel 75 százalékát a tervezőasztalról eladták, de nincs ok panaszra a többi háztömb esetében sem. Az új építésű lakások vonzereje, hogy elővásárlással szép haszonra tehetnek szert az első körökben érkező vásárlók - hangsúlyozta Erdős Ildikó.

A tapasztalatok szerint 20-25 százalék között nőtt másfél-két év alatt az otthonok értéke, így akár egy év alatt megduplázhatta a befektetett összeget, aki még az előértékesítés során vásárolt. Az értékesítést Győrben a saját csapat mellett partnerközvetítők segítik, így a Városrét híre eljutott már Írországba, Dániába, Kanadába, sőt Ausztráliába is.

Az Engel értékesítői megkérdezik ügyfeleiktől, ki milyen szándékkal vásárol. A befektetésére számító vevőt tanácsokkal segítik az otthon bérleti hasznosításában, míg az építkezés szakaszában jelentkező beköltözőnek teljesítik egyedi igényeit.

Bálint Tóth János